За учители

Начало | За учители | 4 съвета за това как да върнем на учениците удоволствието от четенето

4 съвета за това как да върнем на учениците удоволствието от четенето

Аз детето | 2018-08-24

4 съвета за това как да върнем на учениците удоволствието от четенето

Лятото почти свършва и със сигурност след като първият учебен звънец удари всеки учител по български език и литература ще трябва да попита учениците си дали и кои книги от т. нар. задължителни списъци са прочели през ваканцията. Въпросът не се харесва както на учениците, така и на самите учители, защото всеки знае, че „задължителното“ не се харесва на никого и често убива удоволствието дори и от такова приказно преживяване като четенето на хубава книга. Особено пък ако и родителите на хлапетата често са им напомняли колко време им остава и колко книги да прочетат. Ясно е, че повечето книги в списъка трябва да са познати на учениците, но всяко подобно нещо, което е задължително и за което ти натякват често, особено през прекрасните слънчеви и топли дни, може да те накара да не харесваш чак толкова подобна дейност. Това не се случва винаги, но с някои деца ефектът е точно такъв. Тогава идва въпросът как да ги накарате да харесват отново четенето и да им покажете, че то не е просто „задължително“, а че в него има магия и прекрасни моменти, невероятни книги, които могат да ти доставят истинско удоволствие.

Оказва се, че не е толкова трудно с тези 4 съвета от Пам Алин – експерт по грамотност от блога за образование и учене на Scholastic.

1. Препоръчайте своите любими книги

След като лятната ваканция е свършила и списъкът така или иначе ще остане зад гърба на децата, можете да препоръчате една или две ваши любими книги, когато сте били на възрастта на учениците. Доказано е, че ако споделите с тях като приятел нещо, което не е чак толкова задължително те биха се заинтересували много повече и не се съмняваме, че поне на половината от децата книгите ще им харесат и отново ще разберат колко хубаво е да се чете. Като в същото време в часа по литература след няколко дни можете да обсъдите прочетените от тях книги. Нали все пак от всяка книга се научава нещо полезно....

2. Препоръчайте им „лесни“ книги

Ясно е, че на повечето съвременни деца няма как да им хареса да четат „Война и мир“ или „Сто години самота“ например. Може и да ги прочетат, но това определено ще „убие“ доста голяма част от желанието, дори и да им помогнете като им кажете само кои пасажи да прочетат, за да се справят с урока. В един определен момент обаче никой не иска да прави нещо, което му е трудно през цялото време и което трудно разбира. Всеки обича да прави неща, които му носят повече радост и го карат да се чувства добре. Същото е и с четенето. Затова след като приключите урока за някоя „трудна“ книга, препоръчайте на учениците да прочетат нещо по-съвременно, нещо, което би им харесало и отделете 10 минути от следващия час, за да обсъдите именно такава книга. Това определено ще им хареса и ще върне желанието за четене. А защо пък не дори да повишите малко някоя оценка на децата прочели книгата – все пак важното е да се чете, нали така?

3. Кажете им да опитат четене в парка или по различно време

Обикновено мислим и насърчаваме учениците да четат само докато са в училище или си пишат домашните. Четенето на любима книга в парка обаче е наистина приятно занимание. А ако пък четеш книга докато пътуваш вместо да си гледаш телефона през цялото време, пътуването ти ще бъде по-приятно и интересно. Насърчете учениците си да намерят начини да вмъкнат четенето в обичайния си график – дори и само за 5 минути или пет странички. Само след няколко дни те сами ще видят колко е интересно и ще продължат да четат все повече и повече.

4. Зарежете тази книга!

Да, знаем, че не е хубаво учител да говори така, но ако една книга ама наистина, наистина не ти харесва по-добре е да я зарежеш и да прочетеш нещо, което е по твоя вкус. Все пак ние възрастните го правим! Защо децата да не могат! Това разбира се не означава да не четат нищо от произведенията, които учите, но можете да им позволите например да не прочетат две или три книги от списъка, които са им наистина омразни и просто да им разкажете съдържанието ако те разбира се обещаят да заместят тези книги с поне една друга, която биха харесали!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град