България

Начало | България | 5 интересни места за разходка около София

5 интересни места за разходка около София

Аз детето | 2020-08-28

5 интересни места за разходка около София

Време е за семейна разходка! Но паркът или пък площадката пред блока сигурно вече са ви омръзнали, нали? Колкото и да е забавно навън с другите деца, всеки понякога има нужда да отиде на някое ново място на което не е бил преди. Да го разгледа или пък просто да е малко по-далеч от дома, за да се почувства като на истинска голяма разходка. Особено пък през уикенда, когато мама и татко са свободни повечето пъти. Сигурно ви се е искало да отидете някъде, заедно, на някое вълнуващо приключение. Но те сигурно често ви казват, че всички хубави места са далече, особено ако живеете в София. Е, сега е времето да им покажете, че грешат и да ги убедите да ви заведат на някое от тези 5 интересни места, които не са толкова далече от столицата и които в крайна сметка ще харесат и на тях, въпреки дърпането им в началото. Така че прочетете, изберете и им предложете да се разходите до там!

Шияковски манастир „Св. Архангел Михаил“

Знаем, че разходка до манастир може и да не ви звучи особено интересно, но ще сгрешите. Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ е разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1км над гр. Костинброд. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с времето на цар Иван Шишман, а друга твърди, че съществува още от византийско време. През 1870 година негов игумен е личният приятел на Левски от легията на Раковски Генадий Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд. Прекрасно и важно късче от историята, а и природата около манастира е супер за разходки.

Кътински пирамиди

Вярвате или не, и ние си имаме пирамиди. Вярно е, че не са така големи и в тях не е имало фараони, но това не ги прави по-малко интересни. Кътинските пирамиди са интересен природен феномен разположен на 20 км северно от центъра на столицата. Дъждовете са извайвали тези фигури в продължение на милиони години, представяте ли си? Кътинските пирамиди са пръснати в няколко групи и имат заострена форма и червеникавокафяв цвят. Разположени са сред гъста горска растителност в долната част на Големия дол. Скалният откос, върху който се намират, се извисява на 5-10 м височина, но самите пирамиди не надвишават 2 м и въпреки това са интересни. Ако не друго, около тях можете да си направите чудна семейна фотосесия.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега се намира само на час от София, малко преди входа на град Луковит. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща. Геопаркът включва в себе си два района – Карлуковския карстов комплекс и ландшафтен парк „Панега“. Това е първият геопарк на територията на България, който включва в себе си множество обекти от геоложки, геоморфоложки и палеонтологичен характер, като една от главните цели е да се популяризира националният геотуристически потенциал. Пътеката минава изцяло покрай река Златна Панега, която води началото си от един от най-големите карстови извори – Глава Панега, разположен на около 19 км южно от град Луковит. Открити са останки от римско светилище, а в близост до извора е открита оброчна плочка на бога на медицината Асклепий, дъщеря му Хигия и сина му бог Телесфор. И до днес хората вярват, че водата, бликаща от Глава Панега е лековита.

Черепишкият манастир

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е разположен на 29 км югоизточно от Враца и на 80 от София, на самия бряг на река Искър. Манастирът е изграден по време на управлението на цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.). В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ-ХVІІІв и ХІХв., оттогава е останала и колекция от икони. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850-1921 г.), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“. Освен това, от опит ви казваме, пълен е с котки, които много ще ви се зарадват, особено ако им носите храна, както и едно много дружелюбно куче. Идеално място просто да стоиш и да се наслаждаваш на прекрасната природа, а директно от манастира дори можеш да слезеш до р. Искър и буквално да бъдеш на една крачка от нея.

Екопътека „Бели Искър“

Екопътека „Бели Искър“ се намира в едноименното село, на 70 километра от град София и на 9 километра от град Самоков. Пътеката се намира точно на границата на национален парк Рила. По протежение на пътеката има изградени осем големи и пет малки моста, като всеки има име. На подходящи места между мостовете са поставени информационни табели, които разказват за съответната местност, както и за различните елементи на природата, които могат да се видят по пътеката – водата, скалите, животните и растенията.

Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град