спорт

Начало | спорт | Балетът – най-красивият и труден танц

Балетът – най-красивият и труден танц

Мирела Любенова | 2017-05-25

Балетът – най-красивият и труден танц

Обичате ли да танцувате? Не се и съмнявахме, защото само 3% от населението на планетата Земя не обича да се движи в такт с музиката. Всички останали независимо от това колко добри са или колко не са, обичат да танцуват, когато чуят любимата си песен. Това някак си идва много естествено и ритъмът те завладява по един или друг начин. Сигурни сме, че това в пълна степен важи и за вас. Знаете ли, че няма нищо по-хубаво от танцуването. Много изследвания твърдят, че танците едновременно ни карат да спортуваме и да бъдем щастливи. Разбира се за някои възрастни хора и деца танцът е повече от това. Той е една много сериозна форма на изкуството и спорта слети в едно. Той е не само хоби, но и начин на живот. Макар и доста трудно, много хора са се отдали почти напълно на него и тренират всеки ден усилено, за да станат по-добри и когато дойде мигът им на голямата сцена, да бъдат перфектни и с това да пленят публиката. За какво точно говорим ли? За балета естествено!

Балетът е специален вид танц, а също и спорт, който започва развитието си още през 1400 година по време на италианския Ренесанс. От Италия той се развива и разпространява във Франция и Русия. Накрая и в целия свят! Днес балетът е много техничен танц, изискващ научаването на специфичен набор от движения с уникални имена. Да тренираш балет направо си означава да научиш и цял един нов език, който си върви ръка за ръка с красивия танц. Алонже, падьом, контра падьом, полупалци – това не са нито думи на китайски, нито някакви научни термини – това са основните позиции на краката и ръцете, които всеки, дори начинаещ балетен танцьор, трябва да научи. Освен това за разлика от по-модерните танци, балетът се изпълнява заедно с класическа музика. Балетните танцьори внимателно изпълняват определени движения, за да може да изглежда така, сякаш заедно с музиката те разказват цяла история. Именно в това е и основната красота и трудност на този танц. За да е направено всичко по правилата, движенията трябва да са правилни и да не се забавят нито със секунда, а също да са точни и до милиметър.

Поради тази причина балетът не е никак лесен за овладяване. Има много различни стъпки и дори акробатики, които задължително трябва да се научат да се изпълняват перфектно. Това често отнема години и години практика! Ако някога сте виждали балетно представление, може би сте останали впечатлени от начина по който танцьорите могат да балансират и да се движат на върха на пръстите си. Балетното изкуство изисква изключителна сила, баланс и гъвкавост и точно това е причината да бъде причислявано и към спорта. Интересен факт е, че много известни спортисти биват пращани да вземат няколко урока по балет именно поради тази причина. Може да сте виждали това във филмите, но се случва и в действителност. Не един и двама известни баскетболисти, бейзболисти и дори боксьори си признават, че са ходили на уроци по балет!

Въпреки всичко това, ако бихте искали да тренирате балет, трудността не бива в никакъв случай да ви спира. Сами знаете, че най-трудните неща накрая се оказват най-хубави, освен това, ако нещо се прави с желание то неминуемо става приятно. Балет могат да учат както момичета, така и момчета. Освен че е забавно и различно да изучавате основните движения, младите танцьори често установяват, че този танц в крайна сметка им дава повече увереност, самочувствие и по-добра дисциплина. Неща, които помагат навсякъде в живота! Пък и само вижте, не е ли красиво?



Коментари
2 коментара

Елица , 11 г.,

Публикувано на 07.07.2017

На 11 съм и тренирам вече от 6 години и знам какво е там , така че ако някой си мисли че е лесно и че за месец ще научи всичко , жестоко се залъгва... Извинявайте но се пише аложе а не алонже поне госпожата ни така го произнася и да трудно е да си савършен в тези класически танци защото от стойката до движенията всичко трябва да е с усилия

От редакцията: Здравей, радваме се, че сподели мнението си с нас, особено при толкова опит от твоя страна. В никакъв случай не сме казали, че балетът е лесен. Напротив – както сме написали и в заглавието, това е един от най-трудните танци. Колкото до аложе или алонже, за съжаление не сме специалисти по балет и така го намерихме написано. Отново ти благодарим, че сподели мнението си с нас, като човек, който е наистина навътре в изкуството на балета.

Цветелин Цветков, 48 г.,

Публикувано на 09.01.2019

Само пълен профан може да нарече балета спорт, а репетициите - тренировки! Нивото вече е твърде ниско!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град