любопитно

Начало | любопитно | Да свариш яйце на обратно

Да свариш яйце на обратно

Аз детето | 2015-02-27

Да свариш яйце на обратно

Обичате ли варени яйца? А подозирали ли сте някога, че можете да сложите сварено яйце във вряща вода и то.. да се свари наобратно? Тоест да се върне в първоначалното си сурово състояние. Това не е нито магия, нито нещо извънземно, това е просто интересна и невероятна наука. Американски химици от университета на Калифорния са направили невъзможното – сварили да яйце на обратно.

Както е известно на всички учени по света, по време на варене с яйцето става т. нар. „денатурация“. Това е процес на промяна на молекулната структура на киселите и белтъците под влиянието на горещина. При белтъците денатурацията може да засегне четвъртичната, третичната, вторичната, но никога първичната пространствена структура — понеже тя е изградена от здрави пептидни връзки. Денатурацията води до промяна на свойствата на съответните биомолекули. Казано с по-прости думи: белтъка на яйцето се разбива на своите съставни части – протеинови частици, които след това се събират в по-големи частици и така белтъкът става бял и твърд. Досега се смяташе че денатурацията на протеините е необратим процес. Но въпросните химици от Калифорнийския университет и колегите им от Австралия успяха да сварят яйце на обратно.

За тази цел те са варили яйцата в продължение на 20 минути при 90 градуса Целзий. След това с помощта на изобретение на учените от Австралия – специален мощен инструмент, който създава завихрания в течността, тоест белтъка, които белтъка да се разбърка и така да се втечни.
Дали такова яйце може да се яде учените все още не знаят, но експериментът им ще открие нови възможности за създаване на лекарства, храна и биотехнологични производства. Например, това ще позволи да се увеличи производството на анитетала, използвани за лечение на онкологични заболявания.

Вижте още:
Да си направим голо яйце или как да обелим яйце без да го пипаме
Сварено или сурово?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град