фокуси

Начало | фокуси | Едно, две три... числото отгатни!

Едно, две три... числото отгатни!

Аз детето | 2015-11-25

Едно, две три... числото отгатни!

Кой не е онемявал пред чудноватите, внезапно изчезващи или появяващи се от нищото предмети. От отгатването на най-тайните ти мисли или изобщо на мисли? Днес ще ви научим на един точно такъв много интересен и лесен фокус. За него не трябват абсолютно никакви материали, но пък е смятан за един от най-добрите фокуси за деца известен в света. Той ще ви приобщи към прекрасния свят на фокусите и ще ви покаже, че всъщност никак не сте зле по математика. Единственото, което ви трябва за фокуса е вашият ум. Е, за улеснение може и един лист хартия и нещо за писане и най-важното приятел, на който да го направите и да го впечатлите.

Всичко започва лесно, на листа напишете последователно цифрите от 1 до 9: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. След това кажете на вашия бъдещ учуден приятел да си избере или по-скоро намисли три цифри. Важно е да са три поредни. Например 5, 6 и 7 или 3, 4 и 5. Но не трябва да казва цифрите. Трябва да ги събере и да ви каже само полученото число, все пак и той трябва да упражни математиката си. След това идва и вашият ред. Помисляте само за секунда и казвате, кои са цифрите и... Невероятно, точно тези си бях намислил, как позна! Ама разбира се, че ще познаете, вие сте математически гении.

Всъщност, за да направите този фокус не е нужно да сте нито велик математик, нито велик магьосник. Тайната е много проста: в момента, в който приятелят ви каже сумата, вие я разделете на три. Нека обясним с пример всъщност.

Нашият човек, на който приложихме фокуса каза 15. Ние веднага разделихме 15 на 3 и получихме 5. Разбира се трябва да знаете малко математика, този фокус е идеален и да я упражните. След това е лесно: 5 или получения от вас резултат е средната цифра. Останалите две са тази пред нея, в нашия случай 4 и тази след нея 6. Така се оказва, че избраните цифри са 4, 5 и 6.

След като овладеете достатъчно добре смятането и деленето може да дадете избор и от по-големи числа, до 20, 50 или дори 100.

Вижте още:
Математика с топка
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа
Има ли разлика между число и цифра?



Коментари
3 коментара

Красен Гачев, 6 г.,

Публикувано на 25.11.2015

Много интересен фокус! Схванах го:)

рени , ,

Публикувано на 26.11.2015

Много хубав фокус!Получи се!

Бела и конете , ,

Публикувано на 11.07.2021

интересен фокус

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град