зоокът

Начало | зоокът | Имате котка за домашен любимец? Тогава задължително трябва да се научите да „говорите“ с нея!

Имате котка за домашен любимец? Тогава задължително трябва да се научите да „говорите“ с нея!

Аз детето | 2021-02-25

Имате котка за домашен любимец? Тогава задължително трябва да се научите да „говорите“ с нея!

Всички знаят, че котките са най-нелогичните и непредсказуеми домашни любимци. Просто се опитайте да разберете какво минава през тази космата малка глава! Не можете, нали? И въпреки всичко това, се оказва, че котките имат свой собствен език и ако го научите, има шанс да ги разберете много по-добре. Имайки това предвид сме приготвили за вас няколко интересни факта за котешкото общуване, за да ви помогнем да станете най-добрият приятел на спътника си (ако той ви позволява, разбира се).

Опашката

Малко хора се сещат за този факт, но както кучетата размахват опашки, за да покажат, че са щастливи, така и котките използват опашките си, макар и за по-различни сигнали. Така че ако котката ви е вдигнала опашката си високо и/или леко я е завила в края това означава, че е щастлива и доволна. Но ако я е вдигнала напълно и леко я движи или просто опашката трепери това значи, че е изплашена. Ако пък опашката е по-пухкава от обикновено значи, че се чувства заплашена и е най-добре да я оставите на спокойствие. Ако пък маха с опашка съвсем леко иска да ви каже, че се радва да ви види.

Ако опашката е спусната надолу котката се чувства виновна за нещо, което е направила. В такъв случай е добре да проверите дали не е изяла нещо или си е свършила работата където не трябва. А ако котката движи опашката си бързо от едната страна на другата означава, че е много ядосана и не бива изобщо да я закачате.

Очите

Ако зениците са разширени означава, че животното е игриво или ядосано, затова вижте и опашката. Ако обаче са разширени и котката ви гледа право в очите и леко примигва понякога иска да ви каже, че се чувства добре около вас и ви обича.

Взаимодействие с хората

Ако котката дойде и започне да се търка във вас ви маркира като своя територия. Ако се допира до вас с носа си, това е израз на привързаност, който подсказва, че се чувства добре, когато сте при нея. Ако се търка от вас с опашка или едната страна на тялото си просто ви казва „здравей“. Трябва да знаете също така, че ако котките вдигат една от лапите си и ви гледат настоятелно искат да ви кажат, че имат желание да си играете, а ако олиже ръката ви, значи, че иска да ви каже, че сте част от нейното семейство. А ако ви хапе леко или лиже косата ви, се опитва да ви изчисти поради същата причина. А ако ви хапе лекичко ви казва, че ви обича, но сега иска да остане малко насаме и ви моли да не се сърдите от това желание.

Други

Ако котката вдига главата си и леко я тръска настрани означава, че ви казва, че ви вижда. Може би ще забележите, че често прави това, когато стои на прозореца и вижда хора. А ако притисне ушите си до тялото значи е изплашена и очаква вие да я защитите. Често обаче животинките правят това и когато душат нещо, което им е интересно.

Звуци

Обикновено котките поздравяват хората и казват „и аз съм тук“ с кратко измяукване. А ако мяукането е тихо, но малко по-дълго казва, че се радва да ви види. Малко по-силно мяукане означава, че иска вода или храна. Дълго мяуууууу пък е знак за някаква заповед към вас, същото но по-тихо е оплакване от нещо или предупреждение, че ако е необходимо животинчето ще се защитава. Мъркането пък е знак за желание за близост при големите котки, а при малките е сигнал към майката за храна или почистване. Разбира се, както всички добре знаем мъркането е знак и за радост и спокойствие.

Е, сега вече разбирате котката си много по-добре, нали?

Photo by Veronika Homchis on Unsplash

Прочетете и още няколко интересни неща за котките:
Наистина ли котките мразят водата
6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца
Начините по които котката показва, че ни обича



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град