История

Начало | История | Интересно откритие: първите хомо сапиенс в Европа са обитавали България

Интересно откритие: първите хомо сапиенс в Европа са обитавали България

Аз детето | 2020-05-13

Интересно откритие: първите хомо сапиенс в Европа са обитавали България

Първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“ край Дряново. Това сочат данни от проучване на международна група археолози. Учените първоначално предполагат, че останките принадлежат на неандерталци. Но по-съвременни изследвания установяват, че намерените кости и един кътник са принадлежали на хомо сапиенс. Групата международни археолози работила през 2015 г. в пещерата „Бачо Киро“, която се намира в непосредствена близост до Дряновския манастир. Тогава учените попадат на четири костни фрагмента и зъб.

По-късно резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че те са на четирима представители на хомо сапиенс (разумен човек). „За пръв път следи от нашия вид, съвременния човек хомо сапиенс, се намират в Европа, в пещерата „Бачо Киро“. Имаме установена по съвременен начин, без всякакво съмнение, ДНК и второ нещо, което е в толкова ранни пластове, т.е. датирани са между 42, 43 и 47 хиляди години преди наше време“, казва ръководителят на разкопките Николай Сираков.

Пещерата „Бачо Киро“ е първата облагородена пещера у нас и годишно е посещавана от над 50 000 туристи. Местните обаче разказват, че научното откритие ги изненадало, но се надяват то да доведе и до увеличаване на интереса към Дряново като туристическа дестинация. „Изследванията са правени преди няколко години, които действително и нас ни изненадаха“, допълни кметът на община Дряново Трифон Панчев. Още интересна информация за откритието вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град