игри за навън

Начало | игри за навън | Измервайте часа като смелите римски учени

Измервайте часа като смелите римски учени

Аз детето | 2023-08-24

Измервайте часа като смелите римски учени

Сега ще ви зададем един наистина труден въпрос, пригответе се! Можете ли да ни кажете колко е часът? Не, не сме полудели! Сега този въпрос може да ви се струва съвсем обикновен и елементарен, но едно време... много, много отдавна да се определи часът е била трудна и сложна работа, която владеели само учените. Сещате се, че тогава не е имало никаква технология, каквато имаме днес. Затова хората не се интересували толкова от часа. За тях имало само две неща: нощ и ден. През нощта спели, а през деня вършели работата си. С течение на времето обаче обществото се развивало и така на хората започнало да им е необходимо да определят и други времена от денонощието като обяд, следобед, привечер. Тогава учените дошли на помощ и изобретили слънчевите часовници.

Вие можете ли да определяте часа по слънчевите лъчи? Да? Не? Трябва да опитате! Да, несъмнено днес само с един поглед можем да разберем точно колко е часът, но пък да определяш времето със слънчев часовник е не просто интересно, а направо цяло приключение. Готови ли сте? Възползвайте се, докато времето е слънчево.

За да бъдете и вие като един истински римски учен ще ви трябват хартиена чиния, молив, син, червен и черен маркер, ножица и малко топче пластилин. Слънчевият часовник се прави наистина бързо и си нямате и на идея колко е точен!

Първото, което трябва да направите е внимателно да погледнете един от вашите часовници, но не онези електронните, а тези готините със стрелките. След това да напишете часовете от 1 до 12 върху хартиената чиния, така както са разположени и върху часовника. Хубаво би било да ги отбележите и с нещо цветно. Например можете до числото на всеки час да нарисувате сини правоъгълници, като за часовете 12, 3, 6 и 9 те да са червени. След това с помощта на ножицата пробийте дупка по средата. Пъхнете молива там, така че да стърчи изцяло, а отдолу просто го закрепете с топче пластилин. Това е! Готови сте да измервате времето.

Излезте навън и поставете часовника си на слънчево място. След това проверете колко е часът и го завъртете така, че сянката от молива да е на точното число. След това просто наблюдавайте. Ще видите как сянката се мести и показва часа абсолютно точно! Изобретателите на Древен Рим определено са били гениални!



Коментари
1 коментар

Камен , ,

Публикувано на 11.11.2021

Много интересно, обаче ако в 12 на обяд, слънцето свети от юг, то числото 12 е на север. Тогава в 6 следобяд слънцето ви трябва да свети от север!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град