забавна наука

Начало | забавна наука | Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?

Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?

Аз детето | 2019-01-04

Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?

Знаете ли кое, според традициите на много култури и народи първо се поставя, когато се подрежда маса? Това не са нито чиниите, нито приборите, нито дори хлябът... Най-напред се слага солницата. А знаете ли, че в древността хората са наричали солта „бяло злато“. В древността солта е била изключително ценна стока – скъпа и рядка. Смята се, че Александър Македонски е открил полезните ѝ качества, тъй като разположил войските си по поречието на река Инд. Тогава забелязал, че конете ближат скалите. Днес имаме изобилие от сол и то не само един вид. Толкова много, че сигурно сте забелязали как винаги, когато има сняг я ръсим на огромни купчини по улиците. Това разбира се не е случайно, има си определена и много важна причина и тя със сигурност не е, че сме прахосници. Ако искате да разберете каква е тя – четете!

Знаете, че всичко около нас, а дори и самите ние сме съставени от молекули. Това важи и за водата. Когато тя е в течното си състояние, молекулите ѝ се движат много бързо и свободно и именно това е, което я прави течна, а течността може да се адаптира към всякаква форма, в която я поставим – чаша, купа и т. н. Когато обаче водата изстива и започва да замръзва, молекулите ѝ постепенно забавят скоростта си и в крайна сметка се залепват една за друга. Тогава вече водата е лед или сняг. Ще питате какво общо има това със солта... Много просто – когато поставите сол върху леда, течните водни молекули на повърхността, които все още не са се залепили една за друга (а такива непослушковци винаги има) започват да абсорбират солта и така тя може да достигне все по-навътре и по-навътре в леда. По този начин солта се превръща в разтвор, който не позволява на водните молекули да замръзнат, да се слепят една за друга. Колкото повече водни молекули се отделят една от друга, толкова повече ледът се разтваря и отново се превръща във вода. А това от своя страна означава, че по улицата и тротоарите няма да има лед и ние ще можем да се движим спокойно. Освен това, когато ледът вече го няма наличието на сол на мястото гарантира, че водата няма да замръзне отново.

Понякога обаче навън е толкова студено, че дори и солта не помага, защото тя действа само до определена температура. Тогава може да видите как се ръси пясък. Много хора вярват, че солта и пясъкът се използват с една и съща цел, но това не е вярно. Докато солта се използва за разтопяване на леда, то пясъкът върши друга работа. Пясъкът увеличава триенето и помага гумите на превозните средства да не се хлъзгат по леда, но не могат да го разтопят като солта.

Остана да ви кажем, че точно сега е подходящият момент да видите ефекта със солта и на живо. Просто поръсете малко сол на леда и снега пред дома ви и ще видите ефекта. Естествено трябва да знаете, че онези камиони и хора, които разпръскват сол не използват съвсем обикновената, с която ние посоляваме храната си. За тази цел се използва морска сол, с по-едри и големи кристали.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град