конкурси

Начало | конкурси | Конкурс за рисунка по разказ на приятелката на Az-deteto.bg, руската писателка Инна Начарова

Конкурс за рисунка по разказ на приятелката на Az-deteto.bg, руската писателка Инна Начарова

Аз детето | 2015-08-20

Конкурс за рисунка по разказ на приятелката на Az-deteto.bg, руската писателка Инна Начарова

Конкурсът приключи, много благодарим на всички, осмелили се да се включат. Определено в доста от вас виждаме бъдещи художници, но вече е време за награди.

Прекрасни приказни пухкави играчки, специално изпратени от Инна Начарова от Русия, получават:

  • Веляна Василева
  • Гергана Бончева
  • Мария Бончева
  • Христо Бохотски
  • Стела Младенова
  • Марина Копринкова
  • Ана Георгиева
  • Траяна Трифонова
  • Боряна Желева
  • Радина Петрова

Молим всички, които видяха името си да ни изпратят точния си адрес, заедно с пощенски код и телефон за връзка на mirela.lubenova@investor.bg, за да можем да им изпратим наградите.

* * *

Деца, сайтът ни се чете не само от България, но и от деца, които живеят в чужбина, а и не само от деца.

Така например писателката Инна Начарова от Русия също го чете. Тя ви поздравява с отминалия вчера Ден на Съединението на България и добавя още един разказ, освен този за Любчо и костенурката.

Тя е била в България и страната ни много й е харесала. Затова е писала разкази за преживяванията си в родината ни.

По-долу са два от тези разкази, а по идея на Инна Начарова ние ви каним да участвате в конкурс, свързан с тези разкази.

Прочетете разказите, нарисувайте нещо, свързано с тях, изпратете ни рисунката, заедно с вашето име, фамилия, години, на имейл
info@az-deteto.com Така ще участвате в конкурса, а за децата, нарисували най-добрите рисунки, ще има награди, предоставени лично от Инна Начарова. Наградите ще са скромни сувенири от Русия.

Изпращайте произведенията си до 20-ти септември. Ние с Инна очакваме с нетърпение рисунките ви.

Любчо и костенурката

Ще ви разкажа за едно българско момче. То се казва Любослав. Но роднините и близките му казват Любчо. В един хубав майски ден малкото българско момче Любчо тръгна на разходка с мама. Стискайки в ръка любимата бутилка с мляко, то бодро крачеше по пътечката в градския парк. Често беше идвал тук. Те с мама често се разхождат из града. Навсякъде е зелено, в дворовете цъфтят рози. В двора на баба му Дорче розите цъфтят от ранна пролет до първия сняг. Баба Дорче полага много грижи за тези бодливи красавици. И Любчо много пъти й е помагал при саденето на цветя.

Ветрецът люлееше храстите на градския парк. Изведнъж Любчо се спъна в нещо. Наведе ленената си къдрава главичка и видя... костенурка! О! Такова странно същество с цветна броня той не беше виждал през живота си. Спрял като закован над костенурката, Любчо извика майка си, за да й покаже това чудно същество. Мама беше негов верен спътник при разходките. Тя буташе количката му, фотографираше го и отговаряше на всичките му въпроси. И сега мама разказа на Любчо за костенурката. Оказва се, че тези същества са много самотни. Всяка костенурка живее сама. Храни се с растения, с трева. Освен това, мама разказа на Любчо, че костенурките живеят много дълго, някои даже до 100 години и повече. Много видове костенурки са пред изчезване, затова трябва да ги пазим и да не ги обиждаме. При опасност костенурките прибират главата и лапичките си в твърдата си броня. Любчо пипна с ръка голямата и топла броня на костенурката, срещната в горския парк, и й каза: „Не се бой, няма да те нараня“. Като се върна вкъщи след разходката, Любчо разказа на баба Дорче за костенурката от парка. А баба Дорче на свой ред приготви за вечеря задушени зеленчуци. И Любчо никак не капризничеше, а нагъваше задушените зеленчуци и си говореше „Аз като костенурката ям зеленчуци и ще живея дълго“. А баба Дорче, галейки къдравата му главичка, добави „И щастливо“.

Любчо и Богородица

В града, в който живеят Любчо, майка му и баба Дорче, има световна забележителност. Това е статуята на Богородица. Баба Дорче е разказвала много неща на Любчо за този монумент. Тази най-висока в света статуя на Светата дева Мария с младенеца е издигната в чест на Божията майка, с любов и благодарност.

Любчо често ходи с мама и баба Дорче да се разхожда на площада пред монумента. Всеки път те влизат в параклиса в подножието на монумента. Там има много разноцветни позлатени икони. Винаги горят свещи. Баба Дорче и мама също купуват свещи направо оттук, като оставят монетка в кутийката до тях. Палят свещите си от другите свещи и ги поставят до другите. Любчо винаги с интерес наблюдава свещите. Не му дават да ги държи, защото баба Дорче и мама се страхуват, че може да се опари. Днес, по време на разходката до монумента, баба Дорче разказа на Любчо, че това е най-високата в света статуя на Богородица. Тя е вписана в книгата на световните рекорди. Любчо слушаше внимателно баба Дорче, защото знаеше, че Богородица е научила всички хора да обичат децата си. И мама е научила да го обича. А кой е научил баба Дорче да го обича? Този въпрос не му даваше покой. И той го зададе на мама вечерта, преди да заспи. Мама се засмя и отговори, че Богородица е научила всички хора да се обичат един друг. Любчо попита мама, защо те с баба Дорче палят свещи в храма на Богородица. Мама му разказа, че обичаят да се поставят свещи пред иконите е много стар. Светлината от свещите е божествената светлина, донесена на света от Исус, сина на Божията майка. Свещите са символ на вярата и любовта. Ние вярваме на Богородица и я обичаме, обичаме и всички скъпи на сърцето ни хора. И за да бъдат всички те здрави и щастливи, ние палим тези свещи. Заспивайки, Любчо си мислеше, че мама и баба Дорче го обичат много. Както и Богородица, щом винаги палят свещи за близките си. Та нали той им е близък. Когато порасне, всеки ден ще пали свещи пред Богородица за мама и баба Дорче. Да са радостни и да не боледуват. И да бъдат винаги до него.

Автор: Инна Начарова
Превод: Славея Димитрова, Хасково

Своите рисунки вече изпратиха:
Мария Бончева, 12 г.
Марина Копринкова, 6 г.
Ивелина Димитрова, 16 г.
Зорница Христова, 14 г.
Вяра Янкова, 12 г.
Мария Христова, 10 г.
Христо Бохотски, 9 г.
Ивелина Димитрова, 16 г.
Ани Георгиева, 9 г.
Диляра Илиазова, 6 г.
Веляна Василева, 12 г.
Гергана Бончева, 9 г.
Боряна Желева, 10 г.
Стела Младенова, 5 г.
Константин Йорданов, 5 г.
Радина Петрова

Рисунките можете да видите тук!



Коментари
14 коментара

Лили , ,

Публикувано на 19.08.2015

До редакцията: До колко рисунки можем да изпратим?

От редакцията: До три рисунки.

Инна Начарова, 48 г.,

Публикувано на 19.08.2015

Надеюсь что маленьким болгарским читателям эта история понравится

Мила , 11 г.,

Публикувано на 30.08.2015

Къде Може да изпращаме идяите си за конкурси??? Благодаря предварително!
От редакцията: На имейл info@az-deteto.com

Мила Георгиева , 11 г.,

Публикувано на 31.08.2015

Какви ще са наградите??? Благодаря ви предварително! :-)

От редакцията: Сувенири от Русия. :-)

Мария Бончева, 12 г.,

Публикувано на 07.09.2015

До редакцията: Извинете ме за безпокойството,но искам да попитам получили ли сте рисунката ми? Благодаря предварително!
От редакцията:За такива неща е по-добре да питате по имейла. Получено е.

Marieta Kovacheva, ,

Публикувано на 09.09.2015

koga shte obqvite pobeditelite
От редакцията: След като мине последният срок за участие.

Дида Герова, 14 г.,

Публикувано на 10.09.2015

Добър ден, искам да ви попитам няколко въпроса. Надявам се да ми отговорите, защото това не е първият въпрос от мен без отговор от ваша страна. Искам да знам: къде ще се проведе награждаването, освен сувенири ще има ли грамоти и кога ще обявите победителите. Благодаря за вниманието, лек ден
От редакцията: Наградите са изпратени лично от Инна Начарова от Русия по пощата. Ние ще ги препратим на децата, които ще бъдат наградени. За този конкурс няма грамоти. Победителите ще обявим след като прегледаме всички рисунки. Това ще стане няколко дни след последния срок за участие в конкурса.

Инна Начарова, ,

Публикувано на 11.09.2015

уважаеми участници! Желая на всички вдъхновение! И с нетърпение очаквам вашите снимки! С най-добри пожелания, Ина Начарова

Мила Лепавцова, 11 г.,

Публикувано на 12.09.2015

Ще участвам задължително!!!

Мария Бончева , ,

Публикувано на 30.09.2015

Благодаря, че ме избрахте! Вече изпратих данните си и с нетърпение очаквам наградата си. Честито на всички спечелили!

Яница , ,

Публикувано на 02.10.2015

Кога ще има нов конкурс

От редакцията: В неделя.

М. , ,

Публикувано на 10.10.2015

От Русия ли пътуват наградите?
От редакцията: Да, вече пристигнаха от Русия, а ние изчаквахме, че повече деца да си пратят адресите и до няколко дни ще ги изпратим на тези, които вече си пратиха адресите, затова има известно забавяне.

RBD-grupa , ,

Публикувано на 13.10.2015

nov konkurs niama li da kachite

От редакцията: В четвъртък ще има със сигурност.

Анна Тошева, 10 г.,

Публикувано на 01.01.2016

Добър вечер! Моля да ме извините за въпроса,но изкам да участвам в състезанието! Как да мога да се включа в състезанието? От Ани

От редакцията: Здравей, Ани, за съжаление този конкурс и приключил и наградените вече са обявени. Но можеш да следиш рубриката ни конкурси, стараем се да има поне по един активен винаги. Той обикновено е най-отгоре. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град