интересно

Начало | интересно | Луната е много стара: на 4,51 милиарда години

Луната е много стара: на 4,51 милиарда години

Аз детето | 2017-01-13

Луната е много стара: на 4,51 милиарда години

Оказва се, че Луната е на 4,51 милиарда години, т. е. по-стара е, отколкото учените смятаха досега, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Заключенията са въз основа на скални и почвени лунни проби, събрани от астронавти от мисията „Аполо 14“ през 1971 г. Изследователи оповестиха, че Луната е формирана 60 милиона години след раждането на Слънчевата система. Предишни преценки сочеха, че е формирана между 100 милиона и 200 милиона години след образуването на Слънчевата система.

Учените извършили радиоактивно датиране на фрагменти от минерала циркон, извлечени от лунни проби, които са събрани в рамките на мисията „Аполо 14“. Фрагментите са миниатюрни – колкото песъчинки.

„Размерът не е от значение – те предоставят впечатляваща информация“, заяви ръководителката на изследването Мелани Барбони от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Тя отбеляза, че Луната държи ключа към опознаването на формирането и еволюцията на нашата планета. Някои от 8-те проби циркон са използвани и в предишни изследвания, извършени също от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Възможно е все пак възрастта на Луната да е 4,52 милиарда години, смята изследователката. Барбони и колегите ѝ с нетърпение очакват да научат повече неща за историята на Луната и за еволюцията на ранната Земя и Слънчевата система. Астронавтите Алън Шепърд и Едгар Мичъл събраха лунни скални проби през февруари 1971 г. Те прекараха 9 часа на лунната повърхност. Резултатите от изследването са публикувани в Science Advance. Това е второто посветено на Луната изследване, чиито резултати бяха публикувани тази седмица. В рамките на първото изследване израелски учени установиха, че Луната се е образувала в резултат на сливането на няколко по-малки небесни тела.

Вижте още интересни неща за Луната:
Девет невероятни факта за Луната
Защо Луната се вижда и през деня?
Защо Луната има различни форми?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град