За учители

Начало | За учители | Математическа игра за деца, които не обичат математиката

Математическа игра за деца, които не обичат математиката

Аз детето | 2018-10-11

Математическа игра за деца, които не обичат математиката

Всеки учител, родител, че дори и дете, знае, че математиката не е никак лесна наука. Освен това винаги трябва да започнеш от основата и ако пропуснеш дори едно нещо, после всичко става по-трудно. Понякога само с числа трудно можеш да привлечеш вниманието на едно дете, което е в първи клас или в предучилищната група и тогава основният му приоритет са игрите и забавленията. От друга страна всички знаем, че именно благодарение на това имаме и едно огромно предимство, с което можем да научим всяко дете на нещо полезно.

Днес ще представим на вашето внимание именно една такава забавна и същевременно с това обучаваща математическа игра, която да научи всеки малък палавник да брои и смята с малки числа. Основата на която се гради всяка една математическа формула и по-сложна сметка. Играта вече е хит в САЩ, Германия и Финландия и е измислена именно от финландска учителка, а както всички сме чували, образователната система в тази страна е една от най-ефективните и добри в света. Играта всъщност е доста лесна, просто трябва малко реквизит за нея. Трябва ви шаблон, който можете да направите сами или просто да го принтирате от блога на учителката. Там тя е посочила, че играта доста се е харесала и на 60-те деца от първи клас, на които тя преподава и те с желание влизали в часа по математика, за да поиграят малко и да сравнят кой какво е попълнил в своето листче.

А тя е точно това, попълване на красив лист с няколко неща. Затова ще трябва и всяко дете да има черен маркер, две зарчета и няколко цветни молива. Това, което всяко дете трябва да направи, е да хвърли двете зарчета и да ги нарисува както ги вижда върху листчето си. След това да напише двете числа и накрая да нарисува толкова тухлички от Лего, колкото са двете числа от зарчето, или пък звезди, или пък цветя или каквото друго му харесва. След това всеки разменя листчето си със седящия до него, който трябва да провери дали всичко е правилно написано и нарисувано и след това да събере, извади, раздели и умножи числата на другарчето си. Накрая листовете отново се разменят и се проверява верни ли са сметките. После всеки получава по една златна звездичка на листчето си и те се подреждат на голямо табло, за да може всяко дете да се гордее с постижението си.

С тази на вид проста и лека игричка учителите са отчели 80 процента повече интерес на децата към математиката и 100 процента отлични знания за броене и смятане с малки числа, което е основата към последващи математически знания.



Коментари
1 коментар

ECE ADEMOVA, 12 г.,

Публикувано на 04.12.2018

ISKAM DA NAUCA ZADACITE PO MATEMATIKA ZA 5 KLAS

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град