новини детски

Начало | новини детски | Намалява се минималният брой изпитвания за втория учебен срок и други важни промени

Намалява се минималният брой изпитвания за втория учебен срок и други важни промени

Аз детето | 2020-05-13

Намалява се минималният брой изпитвания за втория учебен срок и други важни промени

С промени в две наредби Министерството на образованието и науката (МОН) намалява минималния задължителен брой текущи изпитвания за втория срок на тази учебна година за формирането на срочна оценка, както и променя реда и условията за прием след 4 и след 10 клас, пишат от Dnevnik.bg Намаляването на минималния брой изпитвания за втория срок ще стане с промяна на Наредба номер 11, като се вземат предвид и оценките, поставени по време на обучението в електронна среда. Това информира министърът на образованието Красимир Вълчев в писмен отговор на въпрос на депутати от БСП как ще приключи настоящата учебна година. Отговорът носи датата 11 май.

„Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 11, която е за оценяване на резултатите от обучението на учениците, нормативно ще уреди намаляването по изключение на минималния задължителен брой текущи изпитвания за втория срок на настоящата учебна година и формирането на срочна оценка, като се вземат предвид и текущите оценки, поставени в процеса на обучението от разстояние в електронна среда“, разяснява Вълчев, без да отбележи с колко се намалява минималният брой изпитвания.

В математическите гимназии учениците ще се приемат в пети клас въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“ – комбинация от предвидените за тази година в календара на МОН състезания.

В обединените училища, които са нов вид училища, учениците ще се приемат в 11 клас въз основа на оценките им от удостоверението за завършен първи гимназиален етап, информира още Вълчев в писмения си отговор. Според настоящата наредба приемът в 11 клас се извършва въз основа на резултатите от националното външно оценяване от 10 клас.

През тази учебна година присъствено в училищата и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки ще се състоят само държавните зрелостни изпити в 12 клас (в периода 1-4 юни), държавните зрелостни изпити по теория на професията и специалността (на 5 юни) и изпитите от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас (на 15 и на 17 юни), напомня още Вълчев. Той допълва, че присъствени ще са и изпитите за проверка на способностите (за профили и професии в изкуствата и спорта за прием на учениците в осми и в 11-и клас). Също присъствени ще са и изпитите за промяна на годишната и на окончателната оценка, изпитите за срочна или годишна оценка на учениците, които са в самостоятелна или в задочна форма на обучение, както и вътрешните училищни изпити в специализираните училища, а и някои практики в професионалните гимназии.

МОН предвижда в края на юни да има възможност да се проведат националните кръгове на ученическите олимпиади, чиито резултати се използват за подбор на участниците в национални отбори в международни олимпиади, за прием в университети, за стипендии и за подкрепа на училищата за подготовка на олимпийци през следващата учебна година.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град