забавна наука

Начало | забавна наука | НАСА е открила седем планети, които приличат на Земята

НАСА е открила седем планети, които приличат на Земята

Аз детето | 2017-02-23

НАСА е открила седем планети, които приличат на Земята

Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила седем планети извън Слънчевата система, които много приличат на Земята по размер. Според учените на три от тях е много вероятно да има вода и условия за живот. Планетите се намират в система, наречена TRAPPIST-1. Тя се намира на 39 светлинни години от Слънчевата система, което за космическите мащаби е сравнително близо.

Те са част от системата около ултрастудено червено джудже, чиято температура на повърхността е два пъти по-малка от тази на Слънцето. Откритието е направено с космическия телескоп на НАСА „Спитцер“. В момента и най-мощният телескоп „Хъбъл“ е насочен към екзопланетите, за да се изследват атмосферата и повърхността им. Космическият телескоп „Кеплер“ също е включен в мисията, като с него се наблюдават промените в светлината и преминаващите наблизо космически тела.

Засега учените разполагат с данни, че планетите са скалисти и имат водородни атмосфери. Трите планети, на които е възможно да има вода, се намират много близко една до друга. Разстоянието между тях е едва няколко пъти по-голямо, отколкото разстоянието между Земята и Луната.

Вижте още:
НАСА доказаха: на Марс има течаща вода



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град