важните неща

Начало | важните неща | Не използвайте тези пароли, лесно могат да ви ги разберат!

Не използвайте тези пароли, лесно могат да ви ги разберат!

Аз детето | 2020-02-03

Не използвайте тези пароли, лесно могат да ви ги разберат!

Надяваме се, че знаете колко важни са паролите в интернет! И че знаете, че трябва да са малко по-сложни и не еднакви за всички места, на които ползвате парола. Знаем, че понякога е много лесно паролата за някой сайт за игри или пък за онлайн игра като CS или Fortnight или Minecraft да е 1111, но това не означава, че и за другите ви профили трябва да е такава. Защото ако на изброените места не могат да направят нищо особено, освен да ви вземат акаунта – голяма работа, ще си направите друг. Но представете си, че сте използвали същата парола и за пощата си или за профил в социалните мрежи. Ето тогава можете да имате страховити проблеми. Някой може да влезе и да „открадне самоличността ви в интернет“, а това вече е доста опасно, защото може да прави от ваше име каквото си поиска. Вярно, че можете да се свържете с администраторите на тези мрежи, но докато те успеят да ви помогнат, белите ще са сторени.

Точно затова „DeviceLock”, компания за киберсигурност, ви съветва в никакъв случай и за нищо да не използвате най-популярните пароли на 2019 година, които са „123456“ и „qwerty“, както и техните комбинации (например „1q2w3e“) или пък споменатите от нас единици. Изследването се провежда за трети път. То включва около 5 милиарда уникални двойки потребителски имена и пароли, които са станали публично достояние поради масирани течове на лични данни или хакерски атаки.

Както отбелязва техническият директор на изследователската компания „DeviceLock“ Ашот Хованисян, основната опасност е, че с помощта на общи пароли се улеснява достъпът до други услуги, които използват същата информация за вход. По-специално, след като е разбил паролата на пощата ви, измамникът анализира писмата с известия за регистрация и може да получи ключовете за много услуги, например за интернет банкиране. „Информацията може да се използва за фишинг атаки. Друга възможност са съобщенията в социалните мрежи към приятели, от които искат спешна помощ с пари. Освен това, все повече и повече след хакване на акаунт, от потребителя се изисква откуп, като заплахата е, ако не плати от негово име да се публикуват екстремистки материали”, предупреждава Хованисян. Така че внимавайте с паролите – не е шега работа!

Прочетете и още някои интересни и важни неща за интернет:
Невероятната история на интернет
В интернет за една минута
Бисквитка, но не шоколадова, а интернет бисквитка!
Нетикет – основни правила, които да спазваме онлайн, за да си прекараме добре



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град