зоокът

Начало | зоокът | Пандите вече не са застрашени от изчезване

Пандите вече не са застрашени от изчезване

Аз детето | 2016-09-11

Пандите вече не са застрашени от изчезване

Добра новина за всички любители и приятели на черно-белите сладури от Китай – те вече официално не са застрашени от изчезване! Ура! Пандите вече не са застрашен от изчезване вид, след като в последните години популацията им трайно нараства.

След десетилетия усилия за опазването им, вече е отбелязан сериозен напредък, а статутът на големите панди вече официално е променен от „застрашен“ на „уязвим вид“ в Червената книга.

Последните данни на природозащитните организации, а и на властите в Китай, сочат, че популацията на възрастни животни в бамбуковите гори е 1864. Няма точни данни за бебетата и младите панди, но се счита, че те са над 2060, пише BBC. Отделно от това пандите се отглеждат и с програма в зоологическите градини. За последните 10 години броят им е нараснал със 17% – достатъчно, за да бъдат извадени от списъка със заплашените от изчезване животни. Успехът в опазването им се дължи на намаления лов на панди, популярен през 80-те, както и на сериозните усилия на китайските власти да съхранят териториите им на обитаване.

Според международните организации по опазване на дивата среда и видовете програмата на властите в Китай се е оказала ефективна. Въпреки това еколозите предупреждават, че усилията трябва да продължат, за да не се окажат резултатите само краткосрочни. Негативните предвиждания сочат, че в близките 80 години повече от 1/3 от бамбуковите гори могат да бъдат унищожени вследствие на глобалното затопляне. Това би било фатално за популацията на пандите. Основните мерки за защита на пандите биха били мерките за защита на горите, според еколозите.

Паралелно с изключването на пандите, в списъка с изчезващи видове бяха включени обаче други животни. Така в него попада горилата – най-големият примат, от чийто вид в световен мащаб са останали около 5 екземпляра. Също под риск от изчезване са и шимпанзето, включително и вида бонобо.

Червената книга включва 82 954 вида животни и растения. Почти една трета от тях се намират на границата на пълното изчезване.

Вижте още:
Пандите – най-големите беладжии



Коментари
1 коментар

Pavelka Stefanova, 15 г.,

Публикувано на 11.09.2016

Не знаех, че в света са останали само 5 горили.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град