За родители

Начало | За родители | Педиатри: Маските може да са опасни за деца под 2 години

Педиатри: Маските може да са опасни за деца под 2 години

Аз детето | 2020-05-27

Педиатри: Маските може да са опасни за деца под 2 години

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и увеличават опасността от задавяне, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Предупреждението бе отправено от Японската педиатрична асоциация за всички хора по света на фона на отмененото извънредно положение в страната.

За да се предотврати разпространението на новия коронавирус, здравни експерти от цял свят препоръчват хората да носят маски, когато е трудно да се спазва физическа дистанция, на фона на облекчаването на ограничителните мерки. Японските педиатри обаче предупредиха родителите, че за най-малките деца носенето на маски е опасно. „Маските може да затруднят дишането, защото децата имат тесни дихателни пътища“, се посочва в предупреждението на асоциацията. Експертите изтъкват също, че това би увеличило натоварването на сърцето при най-малките, което също крие опасности.

Нека спрем използването на защитни маски при деца под две години, призовават педиатрите в съобщението, публикувано на сайта на педиатричната асоциация. В него се изтъква, че в страната е имало много малко тежки случаи на COVID-19 при деца, че те обикновено се заразяват от членовете на семействата си и че почти не е имало епидемични взривове на заразата в училищата и детските градини.

Американските Центрове за контрол на заболяванията и Американската педиатрична академия също смятат, че децата на тази възраст не бива да носят маски и вместо това препоръчват помещенията в които стоят децата да се проветряват на всеки 1 час, повърхностите да се мият всеки ден и детето по-често да стои навън на чист въздух, както и да се избягва да ходи до магазини и други затворени помещения с много възрастни хора на едно място.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град