малък готвач

Начало | малък готвач | Престилката сложете и вкусен италиански великденски сладкиш си омесете

Престилката сложете и вкусен италиански великденски сладкиш си омесете

Аз детето | 2021-04-15

Престилката сложете и вкусен италиански великденски сладкиш си омесете

Тези сладки и цветни италиански великденски сладкиши се правят лесно, но са невероятни. Пухкави, вкусни и уханни. Можете да направите куддура (да, така се наричат) в голямо разнообразие от традиционни форми или да проявите креативност и да си измислите сами. Защо не започнете нова великденска традиция и да не омесите заедно със семейството тази вкуснотия?

Cuddura, понякога наричана pupa cu l’ova, са италиански бисквити, традиционно приготвяни за великденските празници. Раздават от сладкишите и на близки приятели и съседи, а омесването им е ценен великденски ритуал в който участва цялото семейство. Италианската дума cuddura (множествено число „cudduri“) идва от гръцката дума kulloura, означаваща „корона“. Твърди се, че сладкишите са станали популярни по време на гръцката колонизация на Сицилия, където са известни още като cannatieddi. Но италианците са ги запазили и до днес, защото са много вкусни и празнични.

Така че ако искате малко италиански вкус на Великден, ето какво ще ви трябва, но помнете, че тези продукти са за пет сладкиша. Ако искате да направите повече, например 10, удвоете дозата от всичко.

Как да ги приготвите? Просто следвайте стъпките:

1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса. А в дълбока купа смесете яйцата, без едно, то ще ви трябва после, заедно с млякото и ванилията.

2. В друга купа разбъркайте маслото и захарта с щипка сол, бъркайте усилено за около 1-2 минути, докато получите гъст крем. Ако пък можете да ползвате миксер, ще ви е още по-лесно, а след това към този крем добавете и яйцата с млякото и отново леко разбъркайте.

3. В трета купа добавете половината брашно (2 чаши) и бакпулвера. Направете кладенче в средата и добавете една трета от яйчената смес, след това разбърквате заедно с брашното. Повторете два пъти за останалите две трети от яйчената смес.

4. След като се оформи тесто, започнете да месите с ръце. Добавете останалите 2 чаши брашно. Ще знаете, че тестото е готово и няма нужда от повече месене, когато не лепне по ръцете ви. Ако все още е лепкаво, добавете още малко брашно, за да улесните оформянето на вашата куддура.

5. После е време и да го оформите за печене. Хубавото тук е, че за разлика от козунаците, няма нужда от втасване. Можете да разточите тестото и да изрежете от него различни форми по ваше желание или да направите нещо още по-традиционно. Ако изберете втория вариант, разделете тестото на 5 части. След това всяка част разделете на 4 и направете от тях дълги и тънки фитили. Съберете ги на едно като ги залепите заедно в единия край, а после надолу оплетете плитка. Накрая с така направената плитка оформете кръг и сложете по средата боядисано яйце. Каквато и форма да изберете, най-важното е да не забравите да поръсите с шарени шоколадови пръчици.

6. Разбийте останалото ви едно яйце и намажете направените сладкиши с него, като разбира се преди това ги поставите в тава с хартия за печене.

7. Печете около 30 минути или докато краищата станат светло златистокафяви. В зависимост от формите, които сте избрали, някои по-плоски форми ще се пекат по-бързо от по-дебелите.

8. Вадите от фурната и сте готови да похапвате.

По материали от https://www.wandercooks.com/

Още интересни идеи за Великден можете да намерите тук!



Коментари
1 коментар

ТАНЯ ДИМИТРОВА, 74 г.,

Публикувано на 27.03.2023

НЕ ВИЖДАМ КОЛКО ГРАМА Е МЛЯКОТО?

От редакцията: Права сте, пропуснали сме го, извиняваме се за което. Млякото е около 200 мл.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град