интересно

Начало | интересно | С дъх на „Портокалови дни“

С дъх на „Портокалови дни“

Аз детето | 2015-09-02

С дъх на „Портокалови дни“

Четиринайсетгодишният Дарек, живеещ в живописно планинско селце, трябва да преодолява не само обичайните трудности, съпътстващи пубертета, а и множество подводни камъни на нелекия си живот, с които трудно биха се справили и възрастни. До неотдавна хармоничното му, сплотено семейство е постигнато от серия нещастия.

Дарек познава Ханка отдавна, но отскоро му се струва, че я вижда едва сега, че едва сега усеща как ухае на портокал... Ханка също не е безразлична към него. И всичко в нелекия му живот придобива по-светли тонове. А и вкъщи нещата се обръщат към по-добро. Баща му, останал без работа след фалита на фирмата, в която работи, е намерил прекрасно занимание: станал е съдружник във ферма за коне. Дарек обожава тези животни и се залавя да помага във фермата с цялото си сърце. Но защо ли баща му, който винаги е обичал конете, сега не смее да ги погали? Защо ли често е така умислен? Един ден истината ще излезе наяве и Дарек ще разбере, че не всичко в живота е такова, каквото изглежда. Един ден Дарек ще се изправи пред реалността и пред явлението компромис в живота.

Книгата с поетичното заглавие „Портокалови дни“ е трогателен разказ за ранимата душевност, копнежите, радостите и трудностите в живота на тийнейджърите. Вълнуващ роман за себеотрицанието, отговорността, приятелството и всеотдайността. Това е последният юношески роман на Ива Прохазкова – авторката твърди, че не би могла да напише нищо повече по темата.

Ива Прохазкова е родена в 1953 г. Баща й и сестра й също са известни писатели. След продължителна емиграция в Австрия и Германия от 1994 г. живее отново в родната си Чехия. Освен проза пише и драми и сценарии, а в превод на български можете да четете „Ваканция с магарешки уши“ от поредицата „Европейски разказвачи XX/XXI в.“ на издателство „Емас“.

За прозаичното си творчество, сред което преобладават романите за деца и юноши, е удостоена с над 20 награди, сред които Наградата на Австрия и Наградата на Германия за детско-юношеска литература, престижната литературна награда „Магнезия Литера“, номинирана е за най-престижното отличие за детско-юношеска литература в света – медала „Х. КР. Андерсен“, както и за наградата „Астрид Линдгрен“. А книгата „Портокалови дни“ взе чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“.

На книжния пазар от август 2015 г.
Превод: Анжелина Пенчева
Корична цена: 12 лв.
Издателство: Емас 
Обем: 336 стр. 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град