За родители

Начало | За родители | С усмивка и малко полезност: наръчник за оцеляване с деца в карантина – част първа

С усмивка и малко полезност: наръчник за оцеляване с деца в карантина – част първа

Аз детето | 2020-03-25

С усмивка и малко полезност: наръчник за оцеляване с деца в карантина – част първа

Минаха вече доста дни, откакто учениците са на дистанционно обучение. Първите възторзи и разочарования от онлайн уроците полека-лека отминават и нещата започват да навлизат в руслото на ежедневието. Русло, русло, ама лесно може да се превърне я в блато, я във вир, в който да се удавим. Как да оцелеем? Как да използваме неочакваното и непланирано дошло време с нашите деца така, че да не се скарате вкъщи? Може ли това да е шансът ни да подобрим отношенията си? Да наваксаме това, за което все се обвиняваме, че пропускаме като родители?

Асоциация родители“ ви предлага програма за семейни занимания за следващите 10 дни. Пробвайте я или си направете своя – във всеки случай ще бъдете на печалба!

Ден 1:

Арестувайте пижамите!

Първоначалната еуфория, че може в работно време цялото семейство да се разхожда по бельо, полека-лека отминава. Ако останем в този режим, рискуваме да се вкиснем много бързо – и ние, и децата. Разумен и балансиран дневен режим му е майката. Обсъдете с децата как и за какво ще използвате времето. Предвидете време за учене, за домакински занимания, физическа активност, забавления. Напишете дневното разписание на голям лист и през следващите дни се постарайте да се придържате към него. Предвидимостта и ритъмът помагат на големи и малки да се справят със стреса на който всички сме подложени тези дни.

Ден 2:

Харесвам те!

Цял ден с децата вкъщи, че и дни наред с ограничен кръг забавления, занимания и контакти, може да е силно изнервящо преживяване за всички. Да си поставим за цел да открием нещата, които ни харесват и да си ги кажем – това ще подобри настроението на всички вкъщи. Наблюдавайте децата си през целия ден и опитайте да видите неща, които харесвате как правят във всяка една от областите: учебна работа, домакински задължения, отношения с околните. Щом забележите поведение, което ви харесва, веднага го кажете на детето. За един ден опитайте да не отбелязвате негативните прояви, само позитивните. Вероятността на следващия ден детето да се старае да направи отново това, което сте забелязали е много голяма.

Ден 3:

Слушам!

Ама не „слушам и изпълнявам“, а „слушам те, защото ми е важно да разбера как се чувстваш“. Всички насъбират страхове, тревоги, разочарования, напрежение, надежди, и имат нужда да им дадат отдушник. Намерете в деня време да поговорите с всяко от децата си как се чувстват в новата обстановка. Не го прекъсвайте, не го укорявайте, ако намирате чувствата му за странни, необясними или дразнещи. Дайте му възможност да ви разкаже за тях. Често изслушването сваля напрежението много повече от съветите или порицанието. Вие също можете да разкажете на децата си как се чувствате. Така те ще са по-смели в споделянето, а и ще се учудите колко добре могат да ви разберат.

Ден 4:

Животът продължава!

Седмица или повече затворен живот може да ни накара да мислим, че светът свършва и нищо радостно не ни чака оттук нататък. Планирането на следващата седмица и мечтаенето в по-далечна перспектива могат да ни отворят нови хоризонти. Заедно с децата помислете какви общи занимания можете да организирате в днешната ситуация, с какви хора да се свържете и как, какво да промените в дома през следващите дни... Набележете време, в което ще направите планираното, за да не остане само на приказки. Помечтайте и за заниманията, които ще организирате заедно след падането на ограниченията, това ще ви помогне да погледнете отвъд настоящия момент.

Ден 5:

Да се поизпотим!

Колкото и да сме включили в дневния си режим физическа активност, със сигурност не е достатъчно в условията на ограничено пространство. Да изкараме бесовете с повечко упражнения! През този ден поставете фокуса върху физическото натоварване – каквото и да правите, мислете как да го направите чрез повече движения. Вадене на чинии от шкафа с три клякания и три подскока, подаване на салфетка с дясната ръка през ляво рамо, вдигане на хартийка от пода с изправени колене – колкото може повече натоварващи движения. Ако успеете да се задъхате и изпотите – постигнали сте целите си за деня!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град