интересно

Начало | интересно | Соларни пасажерни корабчета пътуват от Силистра до Кичу и обратно

Соларни пасажерни корабчета пътуват от Силистра до Кичу и обратно

Аз детето | 2016-06-29

Соларни пасажерни корабчета пътуват от Силистра до Кичу и обратно

От 25 юни, жители и гости на Силистра и на отсрещния румънски град Кълъраш вече могат да се възползват от нов вид речен транспорт между двата бряга на река Дунав. Две малки корабчета, задвижвани със слънчева енергия, превозват желаещите пътници. Плавателните съдове са проектирани и произведени с европейски средства по съвместен трансграничен проект за използване на възобновяеми енергийни източници в транспортни системи.

Плавателните съдове бяха тествани преди дни. Българското корабче е от вида тримаран. То може да превозва 7 пътници и стига до отсрещния бряг за 15 минути. Идеята е двете корабчета да плават всяка събота по едно и също време и по един и същ маршрут – между Силистра и румънското пристанище Кичу. На този етап транспортът ще е безплатен, обясни координаторът на проекта от община Силистра Валери Георгиев.

От 25 юни започнаха редовните курсове на плавателните съдове. Корабчето от българския бряг потегля в 10 часа, а вторият курс е след обяд в 16 часа. До есента пътуването ще е безплатно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град