забавна наука

Начало | забавна наука | Тази нощ наблюдаваме пика на метеорния поток Лириди

Тази нощ наблюдаваме пика на метеорния поток Лириди

Аз детето | 2019-04-22

Тази нощ наблюдаваме пика на метеорния поток Лириди

Астрономическите ентусиасти тази нощ могат да наблюдават пика на един от най-старите известни на човечеството метеорни потоци – Лиридите, съобщава БТА. Макар да не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият „по-сериозен звездопад“ след пика на Квадрантидите в началото на януари. Кулминацията е в началото на тази седмица – неделя срещу понеделник и понеделник срещу вторник – за различните страни от света. Очакванията са да можем да преброим между 10 и 20 метеора в час, но астрономите подсказват, че понякога този метеорен дъжд поднася изненадващи спектакли с по над 100 „падащи звезди“ в рамките на 60 минути.

Метеорният поток Лириди е активен между 16 и 25 април. Максимумът му обикновено е в нощта на 22 срещу 23 април. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лира, откъдето произхожда и наименованието му. Метеорният поток Лириди е образуван от отломки от кометата с дълъг период C/1861 G1 (Тачър), на която са необходими около 415 години, за да обиколи Слънцето. Наблюдавани от над 2700 години, Лиридите са един от най-старите известни на човечеството метеорни потоци.

Времето през следващата нощ ще е предимно облачно с по-добра възможност за наблюдение в Източна България. Ако решите да броите „падащи звезди“, намерете място малко по-далеч от улични лампи, които винаги пречат да видим истинската магия на звездопадите.



Коментари
1 коментар

Ели Арсова, 11 го г.,

Публикувано на 22.04.2019

В колко часа ще можем да видим този поток и дали ще може да се види и в град Плевен?

От редакцията: След 23 часа и ако е ясно и няма облаци със сигурност. Но имай предвид, че в града метеоритите се виждат по-трудно, защото светлините от лампи, блокове, къщи – пречат. :-) Но ако си наблюдателна и търпелива, ще го забележиш. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град