любопитно

Начало | любопитно | Честит празник, Снежни човеко!

Честит празник, Снежни човеко!

Аз детето | 2021-01-18

Честит празник, Снежни човеко!

Първият сняг падна. Вторият също, и сега падна най-големият. И ако за възрастните това по-скоро означава неволи и проблеми, а придвижването за пешеходците е истинско предизвикателство, има и такива, за които снеговалежът е равносилен на празник. Да, това са децата. Не само заради принудителните „дървени“ ваканции, но и защото само в такова време те могат да сътворят собственоръчно верен приятел от сняг, да му сложат въглени или копчета за очи, шапка и шал, и разбира се, морков за нос. Този забавен снежен ритуал е познат за всички палавници по света... дори и там, където рядко пада сняг.

Според нещо като легенда, първият снежен човек в САЩ е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н. Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер, Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, които присвоявали коледните подаръци на този празник. Така постепенно пред всяка къща в града се появил по един снежен човек.

Оказва се обаче, че доказателства за „съществуването“ на снежния човек има още от Средновековието. Американският историк и карикатурист Боб Екстейн, автор на „История на снежния човек“, изследва художествени изображения в европейските музеи, художествени галерии и библиотеки. Най-ранният документ, в който се намира илюстрация на снежен човек е книга от 1380 година. Снежната скулптура се споменава още от Джорджо Вазари в биографията на Микеланджело. Вазари споменава за снежна фигура, направена през зимата на 1492-93 г. в двореца на Медичите, но за съжаление не навлиза в детайли как точно изглежда тя.

Днес снежният човек се е превърнал в символ не само на зимните празници, но и на целия зимен сезон. Той присъства в коледната украса, има най-различни съдове и дори дрехи и бижута с неговото изображение, които станаха по-популярни от всякога. Образът на снежния човек предизвиква чувство на щастие, простота, радост и магически напомня за удоволствията на детството. На 18 януари се празнува международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

А сега с този огромен сняг, какво друго ни остава освен да излезем навън и да празнуваме заедно празника на нашия любим снежен човек, ей така, напук на това, че е понеделник!

Вижте още:
Полезни съвети как да направим идеалния снежен човек



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град