За учители

Начало | За учители | Чудесни и интересни начини да обясним основите на математиката на най-малките ученици

Чудесни и интересни начини да обясним основите на математиката на най-малките ученици

Аз детето | 2017-07-20

Чудесни и интересни начини да обясним основите на математиката на най-малките ученици

Всеки знае, че математиката е една от основните и необходими науки, която всеки човек трябва да владее. Тя стои в основата на почти всичко на света! Въпреки това е и най-нехаресваният предмет в училище. Затова понякога е много трудно да убедиш учениците, особено най-малките, да се заинтересуват от нея и да учат. Ние обаче сме убедени, че всяка наука, включително и математиката, е много интересна. Просто трябва да се обясни по подходящия начин и с доза фантазия, особено на децата. Затова сега ви даваме няколко интересни идеи, които ще очароват децата и никой няма да разбере кога по-точно са успели да схванат основите на математиката. Идеите са забавни, оригинални и интересни. Точно каквито трябва да бъдат, за да привлекат вниманието на най-малките ученици!

Броене с бонбони

Такава вкусна математика няма как да не се хареса на всяко дете. Направете листове с различен брой кръгове и квадратчета, както и цифра за всяко квадратче. Целта на децата е да поставят толкова бонбони, колкото е отбелязано, а след това разбира се могат и да ги хапнат. Бонбоните естествено могат да бъдат заменени и с всякакви други интересни и любими храни: от сушени плодове до малки бисквити.

Веселите щипки

Още едно интересно и забавно предложение за броене. Ще ви трябват няколко клечки от сладолед, както и щипки. На клечките нарисувайте различно количество ябълки или пък други плодове. Може дори цветя или пък любими герои. Върху щипките пък напишете числата. Целта е детето да преброи картинките на клечката, да намери щипката със съответното число и да я захване за клечката. На нас възрастните може и да не ни изглежда особено интересно, но за малките това си е истинска забава.

Маршмелоу математика

Тази идея и за децата, които вече могат да броят, но не могат да смятат. Естествено най-лесно е да привлечеш вниманието и мислите на едно дете с тези сладки симпатични бонбони. За целта от хартия изрежете чаша. След това накарайте въображението на детето да работи и то да си представи, че тя е пълна с горещ шоколад. Горещият шоколад разбира се е още по-вкусен с маршмелоу. Но колко точно може да си сложи? Колкото е 5+3 например....

Математика и музика

Страхотна идея за тези, които са готови да понесат малко какофония в името на аритметиката. На всеки клавиш трябва да има определено число. За целта можете просто да залепите стикери на клавишите. След това помолете детето да измисли как например да получи числото 10 или 20, 50... То трябва да натисне необходимите клавиши на пианото! За целта можете да използвате и ксилофон.

Направи си градинка

Развийте своя собствена малка градина с помощта на математиката. За целта можете да използвате лист хартия, малко цветни моливи и памук оцветен в различни цветове. Върху листа нарисувайте основата на пейзажа и градинката от едната страна, а от другата напишете цифра. Целта е детето да закрепи толкова цветен памук върху цветята, колкото пише. А през зимите по подобен начин могат да украсяват и коледна елха.

По-малко или повече?

Кой от нас в училището не се бори с коварното по-голямо или по-малко? Симпатичният крокодил обаче, ще помогне на вашите ученици да го разберат по-бързо. За целта от клечки или шишове направете крокодилска уста, а от памук топки. След това редите едно количество от едната страна и друго от другата. Крокодилът ще покаже кое е повече или по-малко. Същото можете да направите и просто с нарисувани листчета.

Ябълкови дроби

Ох, тези дроби... По-добър помощник от ябълката за тях не съществува. Можете да използвате само истинска ябълка като я разделяте на половинки и четвъртинки или пък да направите голяма ябълка от хартиена чиния и да показвате върху нея. А може и двете, тогава ще е още по-ясно, а и ще има вкусна награда за математическия успех.

Смятане с чаши

Вземете 7 чаши. Напишете цифри от 0 до 9 на различните страни на ръба на три от чашите. На другите две знаците за: събиране, изваждане, деление, умножение и равенство. На останалите също напишете цифрите от 0 до 9. След което леко ги пъхнете една в друга, така че цифрите и знаците да се виждат. Трябва да са подредени по следния ред: две чаши с цифри, една със знаци, една с цифри, една със знаци, две с цифри. Децата могат да ги въртят и да смятат. Доста по-интересно е от обикновеното писане върху лист хартия.

Снимки: adme.ru

За математиката вижте още:
„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса
Математиката може да бъде много забавна



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град