новини детски

Начало | новини детски | В ловешките училища ще има летни полудневни занимания за бъдещите първокласници

В ловешките училища ще има летни полудневни занимания за бъдещите първокласници

Аз детето | 2020-05-29

В ловешките училища ще има летни полудневни занимания за бъдещите първокласници

За пръв път в Ловеч всяко училище ще посрещне бъдещите си първокласници още през лятото чрез полудневни занимания. Те ще започнат от 22 юни и ще продължат до 31 август. Първокласниците ще трябва да посещават полудневните групи в училищата, в които са записани за учебната 2020/2021 година, заяви заместник-кметът на община Ловеч Венцислав Христов. Инициативата няма задължителен характер, а има за цел както да уплътни времето на децата през летните месеци, така и те да упражнят материала, който са изпуснали в подготвителната група заради епидемиологичната обстановка, добави Христов, пишат от dariknews.bg

Всички родители ще бъдат уведомени, когато си взимат удостоверенията от детската градина и си записват децата в първи клас в съответното училище. Заместник-кметът припомни, че все още съществува и възможността, срещу заплащане и при достатъчно желаещи за сформиране на група, децата след 31 май до 15 септември, когато започват училище, да продължат да посещават детската градина. До момента обаче това не е правено, тъй като желаещите са били твърде малко, посочи той.

За по-малките детските ясли и градини в общината отварят врати на 1 юни, като за пръв път няма да почиват през лятото. Те очакват да посрещнат около 40% от записаните в детските заведения деца, според заявките от родителите им. Според Христов този процент е нормален за общината, тъй като повечето родители са се върнали на работа след отпадането на част от противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. Други все още ще изчакат, за да видят как ще се развие ситуацията. В деветте градини и трите ясли в общината, в това число и изнесените групи в селата, върви подготовка за приемане на децата, съгласно противоепидемичните изисквания и заповедта на министъра на здравеопазването. Средно в една група ще има 13-14 деца, като най-много са се записали в детска градина „Първи юни“ – около 70, които ще бъдат разпределени в шест групи.

Определен е началният и крайният час на престой на децата. Те могат да бъдат приемани не преди 7.30 часа и не трябва да остават след 17.30 часа. Причината е, че трябва да бъдат извършени всички мерки за дезинфекция. Няколко пъти се дезинфектират помещенията – преди да дойдат децата, след като си тръгнат и през деня още два-три пъти. От Община Ловеч са препоръчали на детските заведения да посрещат децата на най-малко два входа, като повечето детски заведения разполагат с повече от един, дори 3-4. Всяка градина предприема мерки за пропускателен режим, изготвя график. Община Ловеч ще осигури по още едно медицинско лице от училищата, тъй като те не работят.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град