интересно

Начало | интересно | Забавната история на оригами

Забавната история на оригами

Аз детето | 2018-09-18

Забавната история на оригами

Повечето от нас поне веднъж в живота си са опитвали да направят нещо интересно от хартия чрез сгъване – дори просто да ѝ придадат някаква форма. Това е японско изкуство и като всяко друго изкуство има своите изложби и най-добри творци на оригами. Представяте ли си, дори има задълбочени изследвания над сгъването на хартия, също както и над останалите изкуства. Но оригами е и доста по-различно, защото то е забавно упражнение за ума – ребус, задача която трябва да бъде решена с ограничени средства. Традиционното оригами е ограничено – един квадратен лист хартия, от който творецът трябва да измисли как да му придаде формата, която иска. Това е задача, която зависи не само от въображението, макар че точно в него е ключът към оригиналното решение. В много среди сгъването на оригами е смятано за интелектуално предизвикателство, признак за жив ум и интересно хоби. В оригами дори имате и математика. Върху него е разработена дори аксиоматична система, свързана с геометрията. Искате ли да научите още интересни и чудновати факти за оригами, тогава четете!

Възникването на оригами

За разлика от много други изкуства, никой не знае кога точно е възникнало оригами. Смята се, че това се е случило заедно с изобретяването на хартията, но никой все още не го е доказал. Както изкуството, така и самата хартия произлизат от Китай. Първоначално оригами се е използвало в религиозни обреди, а дълго време след това този вид изкуство е било достъпно само за представителите на висшите съсловия. Да знаеш как да сгъваш оригами е било равно на признак за добро възпитание. Едва след Втората световна война оригами излиза извън пределите на Далечния изток и попада в Америка и Европа, където веднага завладява свои почитатели. Но преди това, в онези далечни години, хартията била много скъпа и така сгъването ѝ се ограничавало само до определени ритуали и церемонии, като сватби или пък за много специален подарък, като поява на нов член в семейството или за императора. Първите сведения за появата на оригами в Европа се отнасят едва към 15-ти век, но много хора смятат, че европейците сами са стигнали до изкуството за сгъването на хартия, отделно от японците. Във всеки случай е ясно, че след 15-ти век оригами става все по-достъпно и все по-интересно за всички хора по света, които намират новото изкуство за очарователно и приятно развлечение.

Има сведения, че дори е смятано за игра и е препоръчвано на децата за свободното им време. Оригами творенията вече били не само с традиционния жерав, но и дракони, костенурки и цветя, които децата подарявали на родителите си и и приятелите си с пожелание за късмет. Цветята например символизирали здраве и дълъг живот, както и традиционните жерави. Имало дори легенда, че ако някой успее за седмица да сгъне 1000 жерава, ще има възможност да си пожелае нещо и то задължително ще се сбъдне!

Модерното оригами

Днес знаете, всеки си сгъва оригами, дори и ние неведнъж сме ви предлагали някоя и друга интересна идея. Но знаете ли, че освен за забавление има няколко професионални оригамисти, които правят цели изложби и дори хората си плащат, за да ги гледат как сгъват. Те са професионалисти и правят невероятни неща за секунди, а понякога дори и цели огромни скулптури. И ако за нас е обичайно да видим нещо сгънато от хартия, то трябва да знаете, че този вид изкуство се използва дори в дизайните на къщи. Е, разбира се тогава не е от хартия, но го има!

Надяваме се, че сте се вдъхновили от по-интересното от историята на това древно изкуство и сега сте готови да опитате да сътворите нещо и сами. Само един съвет: не започвайте с луди и сложни дизайни, първо опитайте нещо по-лесно и ще видите как постепенно ще станете истински оригами майстори!

Вижте още:
Направете лятото забавно с оригами водни бомбички



Коментари
2 коментара

Виктория Иванова, 8 год г.,

Публикувано на 25.01.2019

Оригамите са много красиви.Ако може да ми изпратите схемите.

Димитър Гъдев , 7 г.,

Публикувано на 31.12.2022

много хубави форми

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град