фокуси

Начало | фокуси | Забележителен трик с яйце

Забележителен трик с яйце

Мирела Любенова | 2017-03-09

Забележителен трик с яйце

Правенето на фокуси е едно от най-старите изкуства в света, по-старо и от рисуването и дори от писането. Може и да не вярвате, но се смята, че още пещерните хора са се забавлявали като са си правели нещо подобно на фокуси един на друг, макар и тогава да не са го наричали точно така. Древните римляни пък обожавали маговете и на всяко по-голямо празненство задължително имало поне по един фокусник, който да забавлява височайшите гости. По въпроса за това, че правенето на фокуси е изкуство няма да ви убеждаваме, защото сами го знаете. Все пак за всеки фокус, дори и най-лесния, се изисква талант и умения, ако това не е изкуство, здраве му кажи. Знаехте ли обаче, че съществува една история за откривателя на Америка Колумб и едно яйце, с което той направил интересен номер. Толкова бил забавен, че дори е станал метафора за изход от затруднено положение. Не се използва често, но съществува израз „просто като Колумбово яйце“. Историята с яйцето на Колумб е следната:
„По време на вечеря с испански благородници някой се обърнал към Христофор Колумб: „Сеньор Христофор, дори ако Ваша светлост не беше открил Индиите, (тогава все още не са наричали новооткрития континент Америка) щеше да се намери тук в Испания – страна, богата на велики мъже с познания в космографията и литературата, някой, който да започне същото приключение и да достигне същия резултат“. Колумб не отговорил на тези думи, но поискал да му донесат цяло яйце. Поставил го на масата и казал: „Господа, ще сключа облог с вас, че не можете да накарате това яйце да остане изправено без помощта на допълнителни средства.“ Те всички пробвали без никакъв успех. Когато яйцето се върнало при Колумб, той внимателно го чукнал в масата и яйцето застанало на края си благодарение на лекото счупване. Всички присъстващи се смутили и разбрали посланието: „Когато веднъж подвигът е направен, всеки може да го повтори“. Дали това е съвсем вярно няма как да знаем със сигурност, но пък трикът с яйцето си го бива и можете и вие да го опитате. Естествено вие ще бъдете дори и по-добри от откривателя на Америка, защото ще направите същото дори и без да чупите яйцето. Това е един страхотен фокус. Вижте го!

Цялата работа е, че което и да е яйце не може да стои съвсем изправено на едната си страна върху масата. Не сте ли забелязвали? Тогава просто опитайте – вземете едно яйце и се опитайте да го закрепите изправено на масата. Казахме ви, че не става! Вие разбира се можете да го направите с малко помощ от нас и много от магическите ви сили, а след това да покажете фокуса на всичките си приятели! За него освен яйцето ще ви трябва и шепа сол, както и разбира се маса или друга повърхност на която да го поставите.

Толкова е лесно, че дори не трябва да го репетирате. Единственото, което трябва да остане скрито за зрителите ви е солта. Така че преди да демонстрирате как яйцето стои право просто сложете шепа сол на купчинка, отгоре върху нея поставете яйцето така че да стои право, леко притиснете и след това издухайте излишната сол около него. Накрая викнете приятели, роднини, съученици и им покажете какво сте успели да направите. А тайната, къде се крие тя ли? Много е просто: в малкото сол, която остава под яйцето и го държи право, която обаче вашите зрители няма да забележат!

Просто и ефектно!

Вижте още:
Сварено или сурово?
Да си направим голо яйце или как да обелим яйце, без да го пипаме
Яйцето, което обича да плува



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град