забавна наука

Начало | забавна наука | Забележително: за първи път в човешката история имаме истинска снимка на черна дупка

Забележително: за първи път в човешката история имаме истинска снимка на черна дупка

Аз детето | 2019-04-11

Забележително: за първи път в човешката история имаме истинска снимка на черна дупка

Черните дупки – това е една от най-големите мистерии в Космоса! Колкото и да научаваме за тях, никога не е достатъчно. Знаем, че черните дупки са били красиви звезди, които са се превърнали в свръхнова, експлодирали са. Когато звезда с около 25 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето завърши живота си, тя експлодира. Външната част на звездата се разширява и избухва, но вътрешната част, нейната сърцевина се свива и ако звездата е била с достатъчно голяма маса тежестта от свиващото се ядро ще се компресира толкова много, че някога красивата звезда ще се превърне в черна дупка. Наясно сме и че черната дупка е единственият обект, който е стабилен във времето. Което довежда до предположението, че в далечно бъдеще Вселената ще е съставена единствено от черни дупки, а накрая – от една-единствена черна дупка. Но дали това е достатъчно? Определено не! Какво има вътре в черната дупка, как така ще е вечна и дори как наистина изглежда? Това са все въпроси на които още нямаме отговор! Представяте ли си само, дори не сме виждали истинска черна дупка... Или поне не бяхме досега!

Човечеството успя да направи първата в историята снимка на черна дупка. Тя е с огромни размери и се намира в центъра на галактика M87, съобщава Би Би Си. Диаметърът ѝ е 40 милиарда километра, а в заснемането ѝ са участвали 8 телескопа, разположени по цялата Земя. Заедно те са образували един общ телескоп с диаметър 9000 километра. Осемте телескопа, носещи общото името Event Horizon Telescope, са работили заедно, като са събирали данни от 2006 година досега. Първоначално се очакваше снимката на черната дупка да излезе през 2017 година, но затруднения в обработката на информацията станаха причина за забавянето. Голямата трудност при направата на изображението е, че данните трябва да се напаснат перфектно, като междувременно се изолира „шумът“ от останалите обекти в галактиката.

Масата на черната дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. „Това, което виждаме, е по-голямо по размери от цялата ни Слънчева система“, споделя професор Хейно Фалке от Университета Радбауд в Холандия. Именно по негово предложение мрежа от телескопи, разположени по цялата планета, заснема черната дупка. Изображението показва ярък „пръстен от огън“, както го описва проф. Фалке. Светлият ореол е причинен от горещия газ, попадащ в дупката. Този газ образува акреционен диск. По-важното откритие е свързано с формата на черната дупка. Снимката показва, че тя е кръгла. Светлината от акреционния диск е по-ярка от всичките звезди в галактиката M87 взети заедно – затова може да се види на такова разстояние от Земята. Галактиката се намира на 53 милиона светлинни години от Земята, като от центъра ѝ излиза мощна струя от материя, изхвърлена от черната дупка. Тъмният кръг в центъра е самата черна дупка, като нейната гравитация е толкова силна, че дори светлината не може да ѝ избяга.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град