Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо кактусът има бодли?

Защо кактусът има бодли?

Аз детето | 2017-07-19

Защо кактусът има бодли?

Кактусът е един чудесен пример затова как едно животно или растение се приспособява към климата и местността където живее, ако иска да оцелее.

Кактусите са растения, които живеят в сух, горещ климат и остават без вода за дълго време. Заради тези условия корените на кактуса не растат в дълбочина (надолу в земята), а встрани. Ето защо кактусът може бързо да поема водата от дъжда, след като земята се намокри.

Но как кактусът да запази тази вода? Това той постига чрез порите, които има, като тези на гъбите. В допълнение на това, стеблото на кактуса е дебело и грубо, за да не се изпарява водата от него лесно.

Другите растения имат листа, които позволяват водата от тях по-лесно да се изпарява. Но кактусът вместо листа, има бодли. Те предотвратяват загубата на вода от тях. Бодлите спасяват кактусите и от други опасности. Представете си, че много жадно животно се разхожда около кактуса, в пустинята, а той е пълен с вода! Животното иска да го изяде, защото в него има много вода, но не успява, защото не иска да се убоде на бодлите.

Въпреки специфичната си структура, кактусът е едно обикновено растение – и той като всички други цъфти с много красиви цветове. Много видове кактуси се култивират като декоративни растения. Някои кактуси дават плодове, годни за ядене.

За родина на кактусите се смята Западното полукълбо. Те растат предимно в сухите земи на Южна и Централна Америка и югоизточната част на Съединените щати. А знаете ли, че и в България има диворастящи кактуси – те се намират на Змийския остров („Свети Тома“ част от резервата „Ропотамо“). Особено красиви са през юни, когато цъфтят с едри, жълти цветове, а плодовете им, с големина на синя слива и аромат на ягода, могат да се ядат.

Прочетете още:
Какво е анона?
Кокосовата палма
Какво знаете за морските птици?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град