Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо косата ни става по-тъмна, когато се намокри?

Защо косата ни става по-тъмна, когато се намокри?

Мирела Любенова | 2017-02-23

Защо косата ни става по-тъмна, когато се намокри?

Обичате ли фокуси? Някога мечтали ли сте си да бъдете фокусник? Тогава има един много лесен начин да сбъднете тази мечта и ей сега веднага да покажете на приятелите си един наистина интересен фокус. Трябва ви само чаша и вода и това е всичко. Взехте ли чашата, сега я напълнете с вода и след като сте готови застанете пред приятелите си и ги попитайте какъв цвят е косата ви. Те сигурно много ще се учудят защото няма как да не знаят, но вие все пак ги попитайте и още докато те отговарят изсипете чашата с вода върху главата си. Фокус-мокус, косата ви е е вече поне с два нюанса по-тъмна.

Да, добре, това може би не е най-добрия и интересен фокус, особено след като накрая главата ви е чисто мокра. Може и изобщо да не сте впечатлили приятелите си, но пък това поражда един интересен въпрос, който никой не може да отрече: когато косата се намокри, наистина изглежда по-тъмна. Знаете ли защо? На бас, че и приятелите ви не знаят, но ако прочетете редовете по-долу и след това им разкажете какво сте прочели, със сигурност ще останат впечатлени от нескопосания фокус. Сами знаете, че това със сигурност не е магия, а си е чиста наука. Но дали водата все пак има някакъв цвят, който се вижда, само когато докосне косата ви или пък променя химическия ѝ състав? Все интересни въпроси за любознайковци като вас, на които сега ще отговорим.

Макар и двете обяснения да изглеждат логични, нито едно от тях не е вярно. Чистата вода, както си знаете е прозрачна и няма цвят, дори и когато стигне до косата ви и няма как да промени химичния състав на каквато и да е част от човешкото тяло. В действителност леката промяна в цвета на косата изобщо няма никаква връзка с тялото ви и с това, че водата се докосва до нея. Светлината е основния виновник за всичко, защото когато косата е мокра тя отразява светлината по малко по-различен начин. Обектите имат този цвят, който ние виждаме, защото отразяват определени дължини на вълните от светлината обратно към очите ни. Всяка дължина отговаря за конкретен цвят. Видимата светлина, известна също и като „бяла светлина“ изглежда безцветна, но всъщност е съставена от всички цветове смесени помежду си. Така например червеното има най-дългата вълна, а виолетовото най-късата. По този начин ако косата ви е червена, тя ще поглъща (но не буквално като гладно чудовище) всички други цветове и ще отразява в очите ни само червените дължини на светлината. Хората с кестенява коса са точно с такава, защото тя поглъща всички дължини на вълните освен кафявата и нататък се сещате.

По същия начин, когато косата ви е мокра всеки един отделен косъм се залепва по-плътно за другите, няма как да не сте забелязали това. Освен това водата също остава върху косата ви на много тънък слой. Тези две събития няма как да не повлияят на начина, по който косата ви отразява светлината. Вместо да отразява същото количество светлина обратно към очите ви, както когато е суха, мократа коса отразява по-малко светлина. А понеже всяко косъмче е много по-близо до другото те успяват и да погълнат повече светлина и тогава косата изглежда по-тъмна. Това е всичко!

Просто, нали, ама сме сигурни, че приятелите ви не го знаят, така че сега отивайте да ги заслепите със знания, чиято светлина косата им няма да може да погълне така лесно, дори и ей сега да са излезли от банята! ;-)

Вижте още:
Защо косата на възрастните побелява?
Няколко интересни факта за цвета на очите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град