забавна наука

Начало | забавна наука | Защо магнитът не привлича органични вещества?

Защо магнитът не привлича органични вещества?

Аз детето | 2016-07-20

Защо магнитът не привлича органични вещества?

Играли ли сте си някога с магнит? Много е забавно нали? Оставяш нещо метално на масата, доближаваш магнита съвсем леко до него и то веднага се привлича от него и се залепват заедно. После обаче опитваш това с нещо друго – например с пръста си и се оказва, че това изобщо вече не работи. И започваш да се питаш защо не се получава.

В действителност магнитът може да прави много повече неща с различните вещества от това просто „да ги привлича“ и „да не ги привлича“. Желязото, никелът и някой сплави са метали, които поради своята специфична структура много силно се привличат от магнитите. По-голямата част от другите метали, както и другите вещества, които също могат да си взаимодействат с магнитните полета – да ги отблъскват или привличат, но хиляди или дори милиони пъти по-слабо. Ето защо, за да забележите привличането на такива вещества от магнит, е необходимо да използвате изключително силно магнитно поле, което няма как да намерите вкъщи.



Ако не сте погледнали внимателно картинката ви съветваме да го направите. Това е жива жаба, издигната във въздуха благодарение на магнитното поле. Силата на магнитното поле в този експеримент е много голяма – тя превишава тази на земното магнитно поле повече от 100 000 пъти. Такива магнитни полета, могат да направят само учените в специалните си лаборатории. И то тази снимка е станала известна благодарение на факта, че през 2000 година авторът ѝ е получил Шнобеловска награда, пародия на важната Нобелова награда, която се присъжда за най-безсмислени и безполезни изследвания.

Но след като разбрахме, че въпреки всичко, много силният магнит може да привлича и жаби, идва въпросът „Защо тогава желязото се привлича толкова силно, че дори със съвсем малко магнитче и в домашни условия, можем да видим това?“. Отговорът е лесен: това се определя от структурата и връзката между атомите на желязото. Всяко вещество се състои от атоми, свързани един към друг с външни обвивки от електрони. Чувствителни към магнитното поле са именно тези електрони и точно те определят магнетизма на даден материал. В по-голямата част от веществата електроните на съседни атоми усещат магнитното поле “както се случи“ – едни се отблъскват, други се привличат от него, а някои се стремят да разширят предмета. Ето защо, ако вземете някакъв предмет, колкото по-голям е той, толкова въздействието му с магнита ще бъде по-малко.

При желязото и подобните на него метали има специфична функция – връзките между съседните атоми са такива, че усещат магнитното поле по координиран начин. Ако няколко съседни атома са „настроени“ да са привлечени от магнита, то те ще направят всички съседни на тях атоми по същия начин. В резултат, желязото ще иска да привлече или да отблъсне всички атоми на магнита и точно заради това се получава такова голямо взаимодействие между двата предмета.

Какво е магнит?
Магнитът е тяло, което привлича към себе си предмети от желязо, никел, стомана, благодарение на магнитните полюси. Двата противоположни края на магнита се наричат полюси, които могат както да привличат, така и да отблъскват. Полюсите биват север и юг. Ако счупим една магнитна пръчка на две, ще се получат два нови магнита, които имат по два полюса. В природата има естествени магнити, които имат способността да привличат и да отблъскват. Има и изкуствени магнити. Магнитът има широко приложение в живота ни. Използва се за направа на компаси, твърдия диск на компютрите, дебитни и кредитни карти, телевизионни и компютърни монитори, звънци, високоговорители, микрофони. Ако е много навлажнен или със сериозно увредена повърхност, магнитът губи своите характерни качества.



Коментари
2 коментара

Симона тодорова, 11 г.,

Публикувано на 02.07.2015

аз харесвам този сайт и искам да попитам мога ли да се запиша в него тъй като нямам и мейл
От редакцията: Може да си направите имейл в самия сайт. Без да имате имейл не можете да си направите например лексикон, но пък може да четете и коментирате всичко.

Стели , 11 г.,

Публикувано на 24.08.2015

Много интересна статия!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град