забавна наука

Начало | забавна наука | Защо не усещаме въртенето на Земята?

Защо не усещаме въртенето на Земята?

Аз детето | 2016-02-06

Защо не усещаме въртенето на Земята?

Вярвате или не, дори когато лежите в топлото си легло или седите пред компютъра и четете това, вие се движите. Винаги се движите, дори да лежите неподвижно. Това е така, защото самата планета Земя, нашият мил дом, винаги се движи, с всички нас и цялата природа върху нея и то бързо! Изящното движение на планетата Земя никога не спира, точно заради това планетата е така приятелски настроена към живота на почти всички ни. Редуват се сезони, светлина през деня за приятни дейности, тъмнина и спокойствие за сън и почивка през нощта.

Всъщност всяка планета в Слънчевата система има своя собствена скорост на въртене различна от всички други. Например на мъничкия Меркурий, който е най-близо до Слънцето, му трябват 59 земни дни, за да се завърти само веднъж. Венера, втората планета, се завърта веднъж на всеки 243 земни дни. Нещо повече, Венера се върти на обратно, както правят и Уран и планетата-джудже Плутон. Но защо Земята и другите планети се въртят?

Преди почти 5 милиарда години, нашата Слънчева система е била просто огромен облак от прах и газ. След това този облак започнал да се свива, сплесква и да заприличва на гигантски диск, който се въртял все по-бързо и по-бързо, точно като опитен фигурист на леда, който като разпери ръце, забавя въртенето си, а когато ги приближи до тялото си, въртенето се ускорява. В следствие на това се образувало Слънцето, което е центъра на системата, затова се нарича Слънчева и планетите, луните, астероидите и кометите. Точно това е и причината всички планети да се въртят около Слънцето, по горе-долу една и съща равнина, наричана еклиптика. Докато планетите са се формирали, не е имало много място и затова различни частици често са се сблъсквали или са залепвали една за друга. Понякога гравитацията на по-големите обекти е успявала да привлече по-малките в орбитите им. Така според учените са се създали планетите с техните спътници. Те смятат също така, че по-голям обект, горе-долу като с размерите на Марс, е бил привлечен от гравитацията на нашата млада планета и е останал там, а ние сме го нарекли Луна.

Смята се, че заради този сблъсък Земята е започнала да се върти малко по-бързо. Има хипотези, че в ранния живот на Земята денят е бил дълъг само шест часа.

Днес учените разполагат с много точни технологии, чрез които могат да измерят въртенето на Земята и точно колко се забавя или ускорява то. Според техните измервания след сто години денят на Земята ще бъде с около 2 милисекунди по-дълъг. Голям кеф, ще можем да мигнем с око още веднъж преди да се стъмни, защото точно толкова са две милисекунди! ;-) Сега да се върнем и на основния въпрос: защо не усещаме движението на Земята? Представете си как пътувате с кола или автобус, или в метрото. Ако пътят е идеален и превозното средство се движи с една и съща скорост, няма да усетите, че се движите. Ще разберете само ако погледнете през прозореца и видите неподвижните обекти, които профучават покрай вас и въпреки това няма как да усетите движението по друг начин. Това е така, защото вие и колата се движите заедно с една и съща скорост. Същото е и със планетата! Вие (и ние) всички на Земята се движим заедно с нея с една и съща скорост и затова не можем да го усетим.

Всичко във Вселената се върти около собствената си ос, която е въображаема права линия, минаваща през един космически обект от единия му край до другия. Тези краища на нашата планета ние наричаме Северен и Южен полюс. Земята се върти около тази ос, подобно на пумпал. Това й отнема 24 часа и затова едно нейно завъртане се равнява на един ден. Всяка сутрин, когато се събудите, Земята се е завъртяла и се намира на едно и също място и започва ново завъртане и съответно нов ден за нас. За разлика от превозните средства, планетата се движи с постоянна скорост, което означава, че не ускорява или не забавя. Затова, точно както гледаме през прозореца на автомобила, така виждаме и небесните тела, които се движат. Например Слънцето залязва и изгрява и макар ние да не усещаме, знаем, че Земята се движи. Ако нашата мила планета един ден реши да промени скоростта си, ще го усетим и още как, така че може би трябва да сме благодарни, че всъщност не усещаме движението. Представяте ли си какво би било, ако Земята намаляваше скоростта си или я увеличаваше често-често? :-)

Вижте още:
Защо Земята е кръгла?
Девет невероятни факта за Луната
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?
Защо Антарктида е най-студеният континент на Земята?



Коментари
4 коментара

Изабела Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 21.01.2018

Хареса ми защото: много пълни изречения и оформено.Също така много добра информация

Петко , ,

Публикувано на 19.05.2018

Как може да бъде приложен примера с пътуването в превозно средство с постояна скорост сравнен с въртенето на земята понеже тя се върти в кръг а превозното средство в права линия?

ЯНКО ДЖИНОВ, 77 г.,

Публикувано на 16.10.2019

Все пак за да се движи всяко тяло има нужда от енергия.От къде се взема тя за въртенето на Земята.Какъв е механизъма на въртенето и т.е какво я кара да се върти и то с постоянна скорост.

Popo , ,

Публикувано на 21.10.2020

Ок е

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град