Космос

Начало | Космос | Защо Плутон е планета джудже?

Защо Плутон е планета джудже?

Аз детето | 2016-07-18

Защо Плутон е планета джудже?

Плутон е открита през далечната 1930 година от любознателен човек на име Клайд Томбо. Астрономите като него отдавна са прогнозирали, че би трябвало да има и девета планета в Слънчевата система. Но понеже така и не я откривали все още, наричали я планетата X. Тогава един ден начинаещият учен Томбо, който бил само на 22 години я открива. Години наред той сравнявал фотографски плаки. Това били две изображение на една и съща част от небето, направени по различно време. Всеки движещ се обект като астероид, комета или планета, се забелязвал макар и много трудно с вглеждане и в най-малкия детайл и след много учене. След години на наблюдения Томбо най-накрая доказал, че е забелязал обект движещ се в правилна орбита и го нарекъл планетата X. Много години след това „новата планета“ била наречена Плутон, кръстена на римския бог на подземното царство.

Разбира се, като във всяка научна област останалите астрономи започнали да задават куп въпроси – каква е масата на Плутон, защо пък да е Планета и т. н. Астрономите дълго се питали за масата на Плутон, докато през 1978 г. открили и една от неговите луни – Харон. Успели да изчислят масата на спътника и така почти точно и тази на Плутон.

След това през последните няколко десетилетия, огромното развитие на астрономическите техники за наблюдение променили и изцяло разбирането за нашата Слънчева система. Така днес вече знаем, че Плутон и луните му са просто един пример за събиране на космически обекти близо един до друг, наречен пояса на Кайпер. Днес се смята, че има най-малко 70 000 ледени обекти приличащи на Плутон по един или друг начин и така титлата „планета“ му е била отнета толкова безцеремонно.

През 2005 година, друг учен, Майк Браун и неговият екип удрят поредния шамар на Плутон. Те са открили обект далеч от неговата орбита, който има по-голям размер. По-късно обектът е кръстен Ерис и се установява, че размерът му е 25% повече от този на Плутон. Освен това има и приблизително същия състав, така че разбирането, че Слънчевата система се състои от девет планети започва да се разпада. Тогава астрономите от цял свят се събират на конференция и в крайна сметка решават, че Плутон ще бъде извън клуба на планетите. Но след това дошъл и проблемът какво е тогава...

В края на краищата, астрономите са гласували за противоречивото решение на понижаването на Плутон (и Ерис) надолу към новосъздадения клас на „планета джудже“. Всъщност трябва да знаете, че всяка една планета от нашата Слънчева система трябва да отговаря на следните условия:

  • да е в орбита около Слънцето;
  • да има сферична форма;
  • да няма други обекти толкова приличащи на нея.

В последното Плутон се е провалил. Така всеки обект, който не отговаря на един от тези три критерия и прилича на планета, се нарича планета джудже.

Вижте още:
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?


Кои са планетите, които имат спътници?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град