Космос

Начало | Космос | Знаете ли че из космоса хвърчат дори снимки и блокчета Лего?

Знаете ли че из космоса хвърчат дори снимки и блокчета Лего?

Аз детето | 2017-11-22

Знаете ли че из космоса хвърчат дори снимки и блокчета Лего?

Знаехте ли, че в космоса има цяла флотилия от изкуствени предмети, които определено не са звезди, планети или сателити? Те се носят свободно из огромното космическо пространство... и общо взето това е, което правят. Може да не ви изглежда кой знае колко впечатляващо, но след малко се пригответе да ахнете! Пълно е с Лего, семейни снимки и още какво ли не, което имаме тук на планетата Земя. Вече се чудите как и защо така... Много просто: всички тези неща са познати като космически боклук и орбитират (носят се) около Земята дори и в този момент, когато четете за тях. Всъщност космическите агенции на САЩ и Русия наскоро прецениха, че трябва да се създаде технология и да се обучат специални хора, които да събират този боклук. В момента там се носят трилиони малки парчета от неща, които скоро могат да задръстят космическото пространство около Земята. Всякакви неща, като например предмети изоставени от предишни космически мисии, предмети изпратени в космоса от учените и дори някои неща, които самият космос „изхвърля“.

Знаем, че е малко трудно да повярвате, затова събрахме истински истории от НАСА за най-интересните неща, които има в космоса. От семейни снимки до Лего – нека изследваме този странен и интересен свят на космическите боклуци.

Семейна снимка

Чарлз Дюк е част от космическата мисия „Аполо 16“. Нейната цел била да изследва Луната.

Докато правел това Дюк пуснал снимка на семейството си от повърхността на Луната. На нея са двамата му синове и съпругата му. Но това не било просто случайно изпускане на снимката. Напротив, съвсем целенасочено я е пуснал в космоса. На гърба на фотографията Дюк написал: „Това е семейството на астронавт Чарли Дюк от планетата Земя, който кацна на Луната на 20-ти април 1972 година. Смята се, че в момента снимката все още се носи някъде около Луната, макар и сигурно да е поизбеляла.

Лего фигурки

През юни 2011 година три специално изработени Лего фигурки изобразяващи римския бог Юпитер, неговата съпруга Юнона и „бащата“ на науката Галилео били изпратени в космоса. Смята се, че до юли 2016 година би трябвало да са стигнали до Юпитер. Причината, поради която това е направено не е контакт с разумни същества в космоса или нещо подобно. По този начин НАСА решила да привлече децата към науката и по-специално науката за космоса.

Медни игли

В желанието си да покаже, че може повече от вече несъществуващия Съветски съюз във времето на Студената война САЩ изпратили 480 милиона мънички медни игли в космоса в опит да се направи изкуствена йоносфера през 1963 година. Макар че на много от тогавашните учени тази идея се струвала абсурдна, в крайна сметка това било направено. Не се получило нищо, но някъде там в космоса още има от тези иглички.

Пица

През 2001 година известната американска пица „Хът“ била първата компания, която е доставила кръглата вкуснотия в космоса. Компанията платила 750 000 паунда (около 1 658 592 лева) за привилегията да достави пица на руския космонавт Юрий Усачов. Да, обаче вместо с пеперони и салам, пицата била само със сушени плодове, защото иначе нямало да издържи на условията по доставянето ѝ.

Картинки: az-deteto.bg

Научете още няколко интересни неща за живота в космоса:
Как живеят космонавтите?
Скучаят ли космонавтите, когато са на мисия?
Как спят космонавтите?
Пица, хапчета или храна на прах... С какво се хранят космонавтите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град